Eksperimenter med forskellige vækstmaterialer

For nyligt er jeg begyndt at eksperimentere med forskellige vækstmaterialer især til mine philodendron og monstera planter. Mange philodendron og monstera vokser i træer og trives i veldrænet og luftig jord. Planter trækker ikke kun vejret gennem deres blade, men faktisk også gennem deres rødder. En pottemuld uden ilt, vil derfor kvæle dine planter.

Til mine philodendron og monstera planter bruger jeg en blanding af kokosmuld, pottemuld, orkidebark og perlite. Jeg køber materialerne hver for sig, så at sige, og mixer dem selv. Jeg har ikke nogen specifik opskrift jeg går efter, men blander lidt af hver. Prøv for eksempel med 30% pottemuld, 40% orkidejord, 20 % kokosmuld og 10 % perlite.

Perlite

perlite forskellige vækstmaterialer

Jeg har i lang tid blandet perlite i min pottemuld, fordi jeg synes pottemuld bliver lidt bastant og hurtigt bliver “hårdt”.

Perlite er en vulkansk bjergart, og sikrer netop at pottemulden bliver mere luftig, så rødderne opnår den optimale ilt-tilførsel, som planten har brug for, for at trives. Jeg vil til enhver tid anbefale at tilføje perlite til din pottemuld. Desuden er det biologisk harmløst, og er ikke en truet naturressource. Win-win.

Kokosmuld

kokosmuld forskellige vækstmaterialer

Kokosmuld har flere fantastiske egenskaber. Kokosmuld er forarbejdet fra kokosnødder. Det er 100% organisk og uden tilsætningsstoffer, og så er det et restprodukt, og derfor også et godt bæredygtigt alternativ til spagnum.

Kokosmuld købes ofte sammenpresset, som du kan se på billedet. Det gør det nemt at opbevare, da det fylder mindre og ikke sviner. Før du kan bruge det, skal du lægge det i vand. Så svulmer det op og bliver medgørligt.

Ligesom perlite giver kokosmuld også en luftig struktur. Men det har også den fantastiske evne, at den virker som en svamp. Kokos er nemlig god til både at optage og fastholde vand og at afgive det igen.

Derudover har jeg også læst at insekter og skadedyr ikke bryder sig om kokosmuld. Så måske det også er en løsning, hvis man kæmper med sørgemyg?

Vær dog opmærksom på at kokosmuld ikke indeholder nogle næringsstoffer. Derfor vil jeg også blande det med pottemuld, og være ekstra opmærksom på at bruge gødning.

Orkidebark

orkidejord forskellige vækstmaterialer

Orkidejord indeholder ofte en blanding af bark, spagnum, og er også tilsat næringsstoffer. Blander du det i din pottemuld vil du også få en veldrænet og luftig struktur. Har du ikke perlite eller kokosmuld kan du derfor også bruge orkidejord. Jeg tænker ikke det ene udelukker det andet, men eksperimentér dig frem, og se hvad der fungerer for dig.

Jeg håber det kunne inspirere dig til at eksperimentere med forskellige vækstmaterialer. Du er også meget velkommen til at dele dine erfaringer i kommentarfeltet.

Leave a Reply