Få planterne til at overleve ferien

Sommerferien står snart for døren, og for mange kan det være en udfordring at få planterne til at overleve ferien, For hvordan sikre man lige at ens stueplanter, står lige så flotte og frodige, når man kommer hjem efter 14 dage? I år er der nok mange der ikke rejser udenlands, men mit indtryk er at mange alligevel tager væk hjemmefra og holder ferie andre steder i landet. Skal du også være væk fra dine grønne babyer i længere tid, så kommer her nogle tips til hvordan du kan få planterne til at overleve ferien.

Flyt planterne væk fra vinduerne

Mit første råd er at flytte planterne væk fra vinduerne. Det vil mindske deres behov for vand. Jeg har selv en del planter stående i mit sydvendte vindue og på en god sommeruge med masser af solskin, er jeg nødt til at vande dem 2 gange om ugen. Ved at placere dem væk fra vinduerne og længere ind i rummet, får de mindre lys, vandet fordamper langsommere, ergo kan jeg nøjes med at vande 1 gang om ugen.

Selvvanding

Der findes selvvandende redskaber du kan bruge til dine potteplanter. Brug dem for eksempel i de planter, som kræver meget vand eller som står i små potter, hvor jorden hurtigere tørre ud. Husk at planter i store krukker med meget jord, holder bedre på vandet. Min violinfigen og gummitræer står i 25cm potter, og om sommeren skal de kun vandes hver 14. dag.

Plantstraws laver nogle ret fine selvvandingsløsninger. Priserne varierer fra 225-275 kr alt efter størrelse.

Levivant er et fransk brand, der laver fine selvvandingskugler i terracotta. Plant København har lige fået dem i sortiment og sælger dem i forskellige farver glasur. Prisen ligger på 150 kr for terracotta og 235 kr for de glaserede.

En anden mulighed er at lave dit eget selvvandingssystem. Du skal bruge et par lange stykker stof/bomuldssnor/vaskeklud, en balje med vand og noget potten kan stå på for eksempel en bagerist. Det lange stykke stof sætter du op i drænhullet ved hjælp af en spisepind/grillpind/strikkepind. Stiller risten over baljen med potteplanten ovenpå, så snoren/stoffet rammer vandet. På billedet har jeg lavet en lidt anden version med en overskåret sodavandsflaske.

selvvanding få planterne til at overleve ferien

Allier dig med din nabo

Er du væk i mere end en uge, kan det være en god idé at alliere dig med en nabo. Men det er selvfølgelig med den risiko at din nabo ingen erfaring har med plantepasning. Sidste år var jeg på en længere ferie i Spanien i 1,5 måned. Jeg havde fået min kammerat, som ingen erfaring har med planter, til at komme og vande alle mine planter, og for at gøre det lettere for ham, havde jeg lavet en vandingsguide for hvert rum i lejligheden. Desuden havde jeg stillet alle kaktusser og sukkulenter sammen, da de kun skulle vandes hver 14. dag. På den måde havde jeg (forhåbentlig) gjort det lidt mere overskueligt for ham.

Har du andre gode idéer eller løsninger til at få planterne til at overleve ferien, så del dem meget gerne i kommentarfeltet.

Leave a Reply