Forbered dine planter til efterår

Det er blevet efterår, og det kan vores stueplanter i den grad mærke. Jeg oplever at mange synes deres stueplanter kæmper lidt på denne årstid. Lyset forsvinder gradvist og samtidig er vi så småt begyndt at varme vores stuer op igen. Når de lyse timer bliver færre bør vi skrue ned for vandingen. Du vil måske opleve at jorden i dine potteplanter er fugtigt i længere tid efter du har vandet dem end i sommers. Og måske får flere af dine planter gule blade, som oftest er et tydeligt tegn på overvanding.

Samtidig tænder vi for radiatorerne eller gulvvarmen, og den varme tørre luft gør heller ikke altid godt for vores stueplanter. De får brune bladrande, og planter placeret på gulvet med varme i, tørrer hurtigere ud. Så jeg kan nok forstå det kan være en svær årstid for vores planter, med mindre lys men varmere og tørrere luft. Så jeg har lavet en lille huskeliste, der forhåbenligt kan hjælpe dig med at komme nogen af problemerne i forkøbet.

Forbered dine planter til efterår med disse tips:

  • Husk at skrue ned for vandingen – især mange kaktusser har brug for en hvileperiode uden vand henover vinteren.
  • Gule blade på denne tid af året er ofte et tegn på overvanding.
  • Taber dine sukkulenter blade er det også ofte et tegn på overvanding.
  • Omroker gerne dine planter tættere mod vinduerne, så de får tilstrækkeligt med lys.
  • Meget få planter tåler at stå tæt på en radiator, så træk dem et godt stykke væk. Brune bladrande er typisk et tegn på at luften er for tør.
  • Husk at solens stråler ikke er ligeså kraftige på denne tid af året. Vær derfor ikke bange for at placere planter i sydvendte vinduer.
  • Jeg stopper med at gøde fra 1. november, og starter først igen 1. marts for at undgå at mine planter får mere næring end de har brug for.

Og som altid krydser jeg fingre for at alle mine planter overlever endnu en vinter. Jeg tror endnu ikke, at jeg er kommet igennem en vinter uden at en enkel plante har måttet lade livet.

Leave a Reply