Gør dine planter klar til foråret med disse fire råd

Kalenderen siger marts, og vi kan begynde at gøre vores planter klar til foråret. Jeg har tidligere skrevet et lignende indlæg (på engelsk), men jeg tænkte vi nok kunne trænge til en genopfriskning.

Ompotning

Forår er lig med ompotning. I hvert fald for mig. Det er en evig diskussion, hvornår det er bedst at ompotte sine planter, og jeg skal ikke gøre mig til dommer for om du ompotter om efteråret eller foråret. Jeg forsøger at ompotte de fleste af mine planter på én gang, fordi ompotning af 100+ planter altid er en større logistik. Det foregår således at jeg samler alle de planter som skal ompottes, og stiller dem på række i størrelsesorden, så jeg har styr på hvilke planter der skal over i hvilke potter. Ikke alle 100 planter bliver pottet om. Nogle nøjes med ny frisk jord.

Det kan være en rigtig god idé lige at rengøre dine potter, inden der kommer en ny plante i. Så undgår du at sprede eventuelle skadedyr, der måtte leve i pottejorden, og som kan sidde tilbage i potten efter du har flyttet planten.

ompotning

Trim dine planter

Når nu du alligevel er igang med den helt store ompotning, hvorfor så ikke trimme de vintertrætte blade væk? Find en ren saks frem, og klip døde/grimme blade, grene og stængler af. Dine planter tager ikke skade af det. Det kan tilmed sætte lidt gang i væksten.

Omrokering

I løbet af vinteren står mange af mine planter klinet op af vinduerne for at få mest muligt af den sparsomme lys der er. I takt med at dagene bliver længere kan planterne få nye placeringer, længere inde i rummet. Faktisk rykker jeg kun rundt på mine planter to gange om året. Om efteråret når det bliver mørkere, flytter jeg mine planter tættere på vinduerne. Og om foråret når det bliver lysere flytter jeg dem længere ind i rummene.

planter klar til foråret

Gødning

Marts er også den måned jeg for alvor begynder at gøde mine planter. En god tommelfingerregel er kun at gøde fra marts til oktober, når planten er i vækst. Men vær opmærksom på at der allerede er tilsat næringsstoffer i ny pottemuld. Så har du lige ompottet en plante, kan du vente 1-3 måneder med at gøde.

gødning til planter i hydrokultur

Når du har gjort dine planter klar til foråret, kan du læse denne fine artikel fra IKEA, om hvordan du kan friske din altan op. Selvom vi nok må vente til det bliver lidt lunere i vejret, kan vi jo godt begynde at glæde os.

Leave a Reply