Kend din jord!

jord jordtyper gro-medier jordforbedringer

Bliv bedre til at kende de forskellige slags jord. Det lyder dumt, men der findes så mange forskellige jordtyper, gro-medier og jordforbedringer, at man kan blive lidt rundforvirret. Så derfor tænkte jeg at jeg ville lave en lille guide til de mest essentielle.

Kaktusjord/mineralsk jord

Jord blandet med sand, lavasten og zeolit er rigtig godt til kaktusser og sukkulenter. Denne blanding holder gør at der er godt dræn i, så planten ikke står og får våde fødder. Kaktusjord eller mineralsk jord kan være svært at opstøve hos almindelige planteforretninger, og ofte må man selv opstøve ingredienserne på nettet. Hos Plant København sælger vi kaktusjord og mineralsk jord, som er blandet af vores egen kaktusgartner.

Så- og kaktusjord

Så- og kaktusjord er ofte meget sandet for at fremme dræning, og indeholder heller ikke særlig meget næring, hvilket er godt for små stiklinger og frø. Pindstrup laver en god blanding, som indeholder fint spagnum, kalk, perlite og en lille smule gødning. Så- og priklejord kan som regel findes i de fleste byggemarkeder/havecentre.

Spagnum

Spagnum består af dødtplantemateriale, og kommer fra meget gamle tørvemoser. Det er en begrænset naturressource, som dannes meget langsomt, og betragtes derfor som særlig værdifuldt. Spagnum bruges som fyldprodukt, da det vejer meget lidt når det er tørt, og kan holde godt på fugtigheden. Men prøv så vidt muligt at undgå spagnum, når du køber jord. Udvinding af spagnum ødelægger højmoser, som er vigtige i forhold til at binde CO2. Du kan læse meget mere om Spagnum og udvinding heraf hos Haveselskabet.

Perlite og vermiculite

Perlite og vermiculite (har aldrig fundet ud af hvordan man udtaler det, lol) er mineralske materialer, som man blander i sin jord. Det er godt til at holde på fugten, men også til at gøre sin jord mere luftig og porøs. Jeg blander næsten altid min pottemuld med perlite. Læs en mere grundig gennemgang af materialet i dette indlæg.

Lecakugler

Lecakugler er brændt ler og fungere rigtig godt som dræn, da det kan suge og holde på vandet. Planter du dine planter i lukkede potteskjulere, hvor vandet ikke kan løbe fra, anbefaler jeg altid at man lægger 2 cm lecakugler i bunden. På den måde mindsker man risikoen for at komme til at overvande.

Kokosjord

Kokosprodukter er forarbejdet skal fra kokosnødden. Kokos “jord” består af kokosfibre og har ligsom perlite/vermiculite en god evne til at fastholde og afgive vand, og som samtidig gør jorden luftig og porøs. Kokosjord kan som regel fås i forskellige varianter. Altså enten helt fint presset, som skal blandes op med vand, eller den mere grove variant, som består af skaller. Kokosjord kan blandt andet købes hos Bjarne’s frø og planter.

Jeg har endnu ikke selv eksperimenteret med kokosjord i mine jordblandinger, men jeg tænker en blanding af 2/3 pottemuld, 1/3 kokosjord og en håndfuld perlite vil være den bedste blanding til mange grønne planter (ikke kaktusser og sukkulenter).

Leave a Reply