Marimo moskugler: sådan passer du dem

Marimo moskugler er utrolig nemme at passe, og kan være et sjovt indspark til enhver plantesamling. På trods af deres navn er marimo moskugler faktisk en algeart. På dansk bliver de kaldt for gedebolle, et lidt besynderligt navn.

Skift vandet ofte

Disse finurlige moskugler vokser mange steder i Europa på bunden af søer, og ifølge Wikipedia vokser de største i Japan. Her i Danmark vokser de kun naturligt i Sorø Sø. Mange bruger moskugler i deres akvarier, og man kan være heldigt at finde dem hos sin lokale dyrehandel. Vi forhandler dem også i Plant København med jævne mellemrum. Put 2-3 stykker sammen i et flot glas med sten eller muslingeskaller bunden. Jeg skifter vandet ca. hver anden uge, eller når jeg synes vandet bliver lidt grumset. Nogen gange vasker jeg også glasset rent indvendigt. De skal ikke have gødning.

Formering

marimo moskugler
Små nye marimo moskulger, som har løsrevet sin fra moderplanten

Marimo moskugler formerer sig ved deling. En dag opdagede jeg at et lille stykke havde løsrevet sig fra en af kuglerne. Den har nu fået sit eget lille glas sammen med nogen andre “stiklinger”. De vil nok ikke blive lige så runde som dens moder. Deres runde form får de nemlig i floderne, hvor de gror, når de ruller mod stenene på bunden.

Vækst

Marimo moskugler vokser dog meget langsomt, kun 5 millimeter om året. Så de moskugler man ofte kan købe, er allerede 10-20 år gamle! Det synes jeg er ret vildt at tænke på. Jeg har også engang læst at de kan blive op til 100 år gamle, men om de kan blive ligeså gamle, som kulturplanter ved jeg desværre ikke.

Lys

Da moskuglerne jo normalt vokser på bunden af søer, er det også vigtigt de ikke placeres i direkte sollys. Hvis de bliver brune, så har de fået for meget direkte sollys. Jeg har to af mine placeret på mit spisebord i min nordvendte stue. De klare sig hel fin her. Den lille har jeg stillet på mit badeværelse uden vinduer, gisp. Men jeg flytter den ud i stuen indimellem, så den kan få lidt lys. Hvilket jeg anbefaler alle at gøre, som holder planter i rum uden naturligt lys!

Leave a Reply