Philodendron pertusum vs. Monstera

I noget tid har der været en diskussion omkring forskellen på Philodendron pertusum og Monstera i de danske plante communities, der findes online. Diskussionen går ud på at der umiddelbart findes to Monstera deliciosa-lignende planter. Der findes Monstera deliciosa, som er den “ægte” Monstera, den vokser meget langsomt, og alle blade har fliger samt huller i bladene (se nedenstående billede). Og så har vi den anden plante, som botanisk hedder Philodendron pertusum; planten hører til philodendron slægten, vokser hurtigt, og bladene ikke har så mange fliger, dog nogen. Philodendron pertusum bliver dog ofte solgt som en Monstera art, måske fordi det sælger bedre. Især på Facebook læser jeg ofte folk diskutere hvilken plante de har købt, og hvilken art den tilhører. Denne diskussion vækkede min nysgerrighed, og jeg besluttede mig for at researche lidt på emnet, for at prøve at hitte ud af hvad der er op og ned i denne diskussion.

 

Monstera deliciosa

Monstera deliciosa på Tenerife

 

En hurtig Google søgning (på engelsk, da der er langt mere information omkring plante arter på engelsk end på dansk) fortæller mig at philodendron pertusum er et synonym til Monstera. Det vil sige at Monstera også bliver kaldt for Philodendron pertusum, til trods for at Monstera ikke tilhører Philodendron slægten.. Hmm .. Men selvom de er synonymer, ændrer det jo ikke på at de to planter ser meget forskellige ud.

 

philodendron pertusum, monstera deliciosa

Philodendron pertusum (ung Monstera)

 

exoticrainforest.com forklares den udseendemæssige forskellighed at Philodendron pertusum blot er kaldenavnet for en yngre Monstera deliciosa. Det vil sige at det er den samme plante, men to forskellige navne bruges alt efter hvor gammel planten er. På sitet skriver de også at navnet Philodendron pertusum (L.) K. Koch & C.D fejlagtigt blev offentligtgjort, som et videnskabeligt navn for at promovere et stort gartneris “nye plante”, som altså blot var en yngre plante af Monstera deliciosa. Men idag er navnet dog blevet rettet til at være et synonym af Monstera deliciosa.

Min videre research førte mig til The Plant List, som er en international liste over videnskabeligt publicerede plantearter og deres synonymer. Listen er udarbejdet af Royal Botanic Gardens, Kew og Missouri Botanical Garden. Den er stadig under udarbejdelse, men er international anerkendt.

En søgning på Philodendron pertusum, viste ingenting, hvilket blot bekræftede min antagelse om at arten ikke eksistere, men blot er et synonym. For en god ordens skyld søgte jeg på Philodendron, hvorefter en lang liste af arter og synonymer dukkede op. Her dukkede Philodendron pertusum rigtigt nok op som synonym.

Søger man på Monstera deliciosa dukker 8 navne op, som synonymer – ingen af dem er dog Philodendron pertusum. Søger man derimod på Monstera adansonii, dukker Philodendron pertusum op som synonym. Det er jo lidt modstridende. Jeg har aldrig hørt eller læst at Monstera adansonii, også skulle blive kaldt for Philodendron pertusum. Monstera adansonii er den plante som ofte forveksles med Monstera obliqua, da de ligner meget hinanden. Men det er altså en helt anden diskussion..

Faktisk blev Monstera deliciosa og Monstera adansonii videnskabeligt publiceret for første gang i det danske Videnskabelige Meddelelser fra Dansk Naturhistorisk Forening i Kjøbenhavn in 1849. I skriftet står der under Monstera adansonii at “bladformen hos den unge plante afviger meget fra den ældre plantes, og hin kan let antages for en forskellig art, hvorfor jeg her må gøre opmærksom derpå.”

 

Monstera adansonii

Så hvad kan man konkludere? Philodendron pertusum bruges i folkemunde, som et synonym for en yngre Monstera deliciosa, mens man videnskabeligt bruger navnet som synonym på Monstera adansonii, hvis man skal tro The Plant List. Uanset, kan vi konkludere at Philodendron pertusum ikke er en videnskabelig publiceret art!

Leave a Reply

 • Omkring diskussionen om hhv Monstera deliciosa og Philodendron/Monstera pertusum, er det sådan at der rodes godt og grundigt rundt i begreberne.
  “Der findes Monstera deliciosa, som er den “ægte” Monstera, den vokser meget langsomt, og alle blade har fliger samt huller i bladene” Ja, det er korrekt, og den ser man ikke så ofte i handlen. Den kendes især fra de andre Monstera på, at de sidste 2-3 cm af stilken lige før bladet, er bølget i siderne.
  Men så hører det korrekte i din afhandling også op 😉
  Fordi den plante der oftest sælges som værende Monstera deliciosa er nemlig også en Monstera, men IKKE pertusum selv om den desværre ofte kaldes sådan.
  Nej, der er tale om den der hedder Monstera borsigiana. Spinklere bygget, mere uregelmæssigt fligede blade og mere hurtigtvoksende.

  • Jeg er helt enig med dig at Monstera borsigiana oftest sælges som deliciosa. Jeg konkluderer bare at der ikke er nogen art der botanisk (læs: videnskablig publiceret) hedder pertusum 🙂