Pynt dine stueplanter op til jul

Stueplante med julepyntIndlægget indeholder reklamelinks

Glade jul, grønne jul 🎄 Ønsker du dig en jul med mere bæredygtighed, der ikke går på kompromis med hyggen, så er Sustain Dailys julestafet som skabt for dig! Hver dag åbnes en ny låge til masser af juleinspiration, så du dag for dag kommer tættere på en grønnere jul.

Jeg har fået æren af at være med i Sustain Dailys årlige julestafet! De har spurgt om jeg vil komme med mit bud på hvordan man kan pynte sine stueplanter op til jul, og selvfølgelig vil jeg det. Jeg elsker jul, men jeg ejer ikke særlig meget julepynt, og ærligt, så gider jeg heller ikke bruge penge på alverdens gran og juletræer, som alligevel smides ud når december rinder ud. Til gengæld har jeg over 100 planter, som jo sagtens kan indgå i juleoppyntning. Jeg har glædeligt taget imod udfordringen, og vil nu give dig tre bud på hvordan du kan pynte dine stueplanter op til jul.

 

Julepynt af tørrede appelsiner

 

Jeg har en stueappelsin (citrus mitis), som i år desværre ikke har givet nogen appelsiner. Så da jeg på Pinterest, faldt over hvordan man kunne bruge tørrede appelsiner som julepynt, var det jo oplagt at min stueappelsin skulle pyntes med appelsiner.

 

Du skal bruge

Tørrede appelsiner

Snor. Jeg har brugt knyttesnor fra Spejdersport, da det lige var hvad jeg havde. Du kan sikkert også bruge jutesnor eller hvad du nu ellers har liggende.

En saks

Kanelstænger

Sytråd og nål

 

Tørret appelsiner

 

Fremgangsmåde

Tænd ovnen på 100 grader. Skær appelsiner ud i ca. 1 cm tykke skiver, og læg dem direkte på en bagerist. Sæt dem ind i ovnen. Da appelsinerne drypper, kan det være en god idé at sætte en bageplade med bagepapir neden under risten. Efter 3-4 timer er appelsinerne tørre. Kødet kan godt stadig være lidt saftigt, men det betyder ikke så meget.

Tråd nålen og sy kanelstangen fast på appelsinen. Bind en knude bagpå, så kanelstangen sidder fast. Derefter lavede jeg et hul med spidsen af et stegetermometer, der hvor snoren skal igennem. Du kan også bruge en syl, eller en skruetrækker – det er ikke så vigtigt. Før snoren igennem og bind en lille knude.

 

Tørret appelsiner

 

Tadaa! Du kan nu pynte din stueappelsin, gummitræ eller juletræ med små appelsiner. Jeg synes det giver sådan en dejlig duft, og er et fint alternativt til julekugler og kræmmerhuse.

 

Tørret appelsiner

 

 

Juledekoration af Aloe vera skud

Juledekoration

 

Jeg havde en Aloe vera, som jeg i lang tid havde tænkt skulle deles op. Derfor var det oplagt at bruge den til en lille juledekoration. Men du kan sagtens bruge andre former for sukkulenter, og endda mixe dem, så længe du bruger planter, der skal have den samme mængde vand og lys.

 

Du skal bruge

Sukkulent. I dette tilfælde har jeg brugt Aloe Vera skud.

Glas beholder. Du kan nemt finde en i din nærmeste genbrugsbutik. Størrelse er op til dig.

Sten eller lecakugler til at lægge i bunden

Kaktusjord (jord blandet op med sand)

Lys

Julepynt til at dekorere med

Evt. en lille klump ler

 

Juledekoration

 

Fremgangsmåde

Start med at lægge et lag sten eller lecakugler i bunden af glasset. Derefter kommes jord i. Jeg lagde et ekstra lag sten ind for at lege lidt med det visuelle udtryk. Det kan du gøre, som du har lyst til. Det vigtigste er bare at der kommer dræn i bunden af glasset, da ovenskydende vand ikke kan løbe fra.

 

Juledekoration

 

Da jeg gerne vil have et lys i midten af min dekoration, har jeg lavet en lille forhøjning af en klump ler. Det er kun fordi jeg var bange for at lyset ville forudsage skade på Aloe skudene, hvis det stod for langt nede. Igen, du kan gøre som jeg, eller bare vælge et højere lys.

 

Juledekoration

 

Så lavede jeg små huller rundt omkring i jorden og kom Aloe vera skudene i. Dernæst har jeg brugt nogen sten, både store og små, til at fylde ud ind imellem skudene. De små æbler har interiørbutikken Ziestha på Østerbro, været så søde at låne mig. Og de små tørrede appelsiner var nogen, der var til overs fra da jeg tørrede appelsiner til at lave juleophæng af. Vær opmærksom på, når lyset brænder længere ned, at det ikke gør skade på Aloe skudene.

 

Juledekoration

 

Juledekoration

 

Juledekoration

 

Stueplanten med sin pynt

Stueplante med julepynt

 

Mit sidste bud er egentlig meget lige til, men jeg vil gerne inspirere dig til hvordan du nemt kan pynte dine stueplanter uden at skulle igang med at tørre appelsiner og lave juledekoration.

Det du først og fremmest bør tænke på er hvilken plante du vil bruge til oppyntning – surpriiise. Men nogen planter er altså nemmere end andre. For eksempel er det langt nemmere at pynte et gummitræ end en fredslilje, da den har grene du kan hænge pynt på. Det ville jo hurtigt glide ned på en fredslilje.

For det andet, bør du være ekstra forsigtig ikke at beskadige planten, når du pynter den. Bruger du julepynt i snor fx en julekugle, er det nemmeste helt klart at binde snoren op, for derefter at placere julekuglen, og binde en knude på snoren igen. Hvis ikke det kan lade så gøre, kan du forsigtigt rulle bladet sammen, så du nemmere kan få kuglen på stilken/grenen.

 

Stueplante med julepynt

 

Her har jeg pyntet min Philodendron squamiferum med små messing ornamenter, og lyserøde julekugler  lånt af Ziestha. Hvis du vil gøre planten ekstra festlig, kan du vikle en lyskæde rundt om potten.

 

Stueplante med julepynt

 

Lysekæder er jo bare et must her til jul, om det er udendørs eller indendørs. Her har jeg sat en lyskæde op i min store Philodendron hederaceum, som hænger ned fra loftet. Jeg synes det ser så fint ud, at jeg tror jeg vil lade det hænge sådan, selv efter julen er overstået.

 

Hængeplante

 

Jeg håber, jeg kunne inspirere dig til en anderledes måde at pynte op til jul på. Og hvis du ikke kan få nok af bæredygtig jul, får du 20% rabat på alle produkter på Sustain Daily’s webshop med rabatkoden BotanistJUL. Rabatkoden virker kun idag!

Leave a Reply