Sådan bekæmper du sørgemyg

Det er efterhånden lang tid siden jeg sidst har skrevet et indlæg. Så igår spurgte jeg på Instagram om inputs til emner her på bloggen. Jeg modtog en del forespørgsler omkring, hvordan man slipper af med sørgemyg.

Har man mange potteplanter i sit hjem, er det svært at undgå at stifte bekendskab med sørgemyg. De ligner til forveksling bananfluer, men kommer af en helt anden årsag end overmodne bananer.

sørgemyg

Hvorfor får jeg sørgemyg?

Sørgemyg holder til, hvor der er vådt. De holder derfor ofte til i potteplanter der bliver vandet meget, og hvor man lufter for lidt ud. Du har sikkert oplevet at sorte myg letter fra planten ligeså snart du vander eller bare flytter lidt på planten. De voksne myg er ikke skadelige for planten, men det er til gengæld dens laver. Og larverne stortrives i den våde pottemuld. Her ligger de og hygger sig og spiser af plantens rødder.

Der findes mange husmoder-råd til hvordan du bekæmper sørgemyg: “Læg hvidløg eller nellikker i pottemulden eller sæt tændstikker med svovlet nedad” og sikkert mange andre fixe metoder. Jeg har ikke prøvet nogle af disse metoder, og kan derfor heller ikke be- eller afkræfte om de virker.

Sådan kom jeg af med dem

Måden jeg kom af med sørgemyg var ved at vande mindre – helt simpelt. Ved at lade jorden tørre ud mellem hver vanding, gør du det sværere for larverne at overleve. Derudover læste jeg engang at sørgemyg ikke kan lide kold luft. Så jeg begyndte at lufte oftere ud, hvilket også har hjulpet mig med at slippe af med de små sorte bæster.

Bekæmpelse af sørgemyg ved at vande mindre er en langsommelig proces, og du kommer ikke af med dem overnight. Så vær tålmodig. Til gengæld undgår du at sprøjte med en masse unødvendige giftstoffer, og dine planter tager ikke de store skader af at få lidt mindre vand i en periode. Specielt ikke på denne tid af året, hvor der er begrænset med lys og mange stueplanter går mere eller mindre i stå i væksten.

Desuden må jeg hellere tilføje at sørgemyg altså ikke er en af de helt slemme skadedyr, irriterende ja, men klart mindre invaderende end spindemider.

Hvis du ligger inde med andre gode tips til at komme af med sørgemyg, så smid gerne en kommentar. Vil elske at høre om dine erfaringer.

Leave a Reply