Stueplanter til sydvendte vinduer

Det er et par år siden jeg skrev et indlæg om stueplanter til sydvendte vinduer, og jeg tænkte, jeg vil lave en opfølgning. Hvilke planter tåler at stå i direkte sol meget af dagen, er et spørgsmål jeg ofte har fået, da jeg arbejdede i planteforretning. Det oplagte svar er kaktusser og de fleste sukkulenter. Men det er ikke alle der er kaktus-fans, og nogen gange har man mere lyst til at pryde sine vindueskarme med grønne frodige planter.

Der kan være forskel på sydvendte vinduer

Kendetegnet ved sydvendte vinduer er at solen skinner direkte ind det meste af dagen, og temperaturen i vinduet kan blive meget høje.

Jeg har to sydvendte vinduer i min lejlighed – et i mit soveværelse og et i mit køkken. Mine vinduer vender ud mod min gård, og idet jeg bor på. 1 sal, så tager bygningen på den anden side af min lejlighed altså noget af solen. Jeg skriver dette for at gøre jer opmærksom på at der altså kan være forskel på at have sydvendte vinduer i en lejlighed på 1. sal og i en lejlighed på 5. sal. Det er også vigtigt at tage højde for om der står en bygning overfor. Eller måske der står et stort træ og skygger for noget af solen i løbet af dagen.

Der stor forskel på sydvendte vinduer om vinteren og om sommeren. Om vinteren kan de fleste planter tåle at stå i et sydvendt vindue, fordi solens stråler er så svage. Men om sommeren står solen højt på himlen og dens stråler er på sit højeste. Derfor er man også oftest nødt til at omarrangere sine planter, når årstiderne skifter.

Disse stueplanter har jeg i mine sydvendte vinduer

Men når det så er sagt, så er der selvfølgelig nogle planter, der klarer sig bedre end andre i et vindue med meget (direkte) sol.

stueplanter til sydvendte vinduer

I mit sydvendte vindue i soveværelset har jeg pt:

 • Paletblad
 • Kaktusser, som jeg desværre ikke lige kender navnet på
 • Nilgud (Kalanchöe daigremontiana)
 • Peyote kaktus (Lophophora williamsii)
 • Madagascar Jewel (Euphorbia Leuconeura)
 • Gasteria liliputana
 • Dadelpalme
 • Dværgbanan palme (Musa Dwarf Cavendish)
 • Ficus microcarpa ginseng

Ja, og som I kan se på billedet har jeg også min violinfigen og paraplyplante stående. Når vi når længere hen på foråret, flytter jeg dem længere ind i rummet, så de ikke får solskader.

stueplanter til sydvendte vinduer

I mit syd-vendte vindue i køkkenet har jeg pt:

 • Pengetræ (Crassula ovata)
 • Agave
 • Bowiea volubilis
 • Opuntia consolea
 • Opuntia microdasys
 • Epiphyllum
 • Rhipsalis pilocarpa
 • Juvel orkide (Ludisia discolor)
 • Haworthia fasciata
 • Kalanchoe tubiflora
 • Andre forskellige kaktusser jeg ikke kender navnet på

Jeg vil altid anbefale

Derudover vil jeg anbefale Strelitzia nicolai eller reginae, som stueplanter til sydvendte vinduer. Strelitzia stammer oprindeligt fra Sydafrika, og kan tåle meget sol.

Jeg vil dog altid anbefale at prøve dig frem, vær opmærksom på hvordan dine planter har det og om de trives på deres placering. Som sagt før, så kan der være stor forskel på sydvendte vinduer; om du bor lavt eller højt, og om der er noget udenfor der skygger for solen.

Og husk at øg vandingerne på denne tid af året, især de planter der får meget sol i løbet af dagen. Har du selv

Leave a Reply