Svigermors skarpe tunge: sådan passes Sansevieria

Sansevieria, svigermors skarpe tunge

Sansevieria, svigermors skarpe tunge eller bajonetplante er en plante jeg virkelig forbinder med 70’erne. Og min fornemmelse er at man enten elsker eller afskyer den. Jeg elsker den i hvert fald. Plantens botaniske navn, Sansevieria trifasciata, er opkaldt efter en italiensk fyrste fra Neapal, Raimondo di Sangro af Sanseviero, som levede fra år 1710-1771. Sansevieria har sin oprindelse i det tropiske Vestafrika.

Pasning af Sansevieria

Sansevieria er en tykbladet plante med lange sværdligende blade og skarpe spidser, som kan blive op til 1/2 meter lange. Det er en nem stueplante, da den sjældent angribes af skadedyr eller sygdomme samtidig med den tåler udtørring. Så virkelig en god begynder plante. Den skal vandes rigeligt ved hver vanding, og jorden skal helst tørre godt op indimellem. Om vinteren er det særligt vigtigt at jorden, når at blive meget tør inden den vandes, for at undgå planten drukner.

I forhold til lys, trives Sansevieria bedst, når den står lyst, men den klarer sig også fint under ringere lysforhold.

Formering

Sansevieria kan formeres på to måder. Enten ved at dele planten, hvilket kræver man skærer de underjordiske jordstængler over, eller ved bladformering. Bladformering er dog mere tidskrævende og kræver en god portion tålmodighed. Fremgangsmåden går på at du skærer et blad i ca. 5 cm lange stykker, lader dem ligge i et par dage, hvorefter du planter dem i veldrænet jord. Jeg har beskrevet fremgangsmåden i dette blogindlæg dog med udgangspunkt i en anden plantesort.

Sansevieria vokser generelt meget langsomt, og der vil derfor højest sandsynlig gå endnu længere tid fra du har plantet dine stiklinger til de begynder at vokse. Men det betyder ikke at planten er død, du skal bare være tålmodig 🙂

Sansevieria, svigermors skarpe tunge

Her ses et nyt skud, som nemt kan skæres fra og plantes i en potte for sig.

Ompotning

Ompotning svigermors skarpe tunge
Ompotning svigermors skarpe tunge

Sansevieria trives i let sandet jord, jeg blander derfor almindelig pottemuld med kaktusjord. Fordelingen er ca. halv/halv, men prøv dig frem. Derefter potter jeg den over i en potte, som kun er meget lidt større end den forrige, da planten trives bedst i lidt snævre potter.

Sansevieria, svigermors skarpe tunge

Leave a Reply