Tre stueplanter, der kan vokse sig kæmpestore

Et af de spørgsmål jeg oftest får, når jeg er på arbejde i plantebutikken, er hvilke stueplanter der kan vokse sig kæmpestore. Har man ikke lige pengene til at smide efter en 2 meter høj plante, må man jo væbne sig med tålmodighed og købe en mindre en af slagsen, som så med tiden kan vokse sig giant. Og faktisk er mange af de små stueplanter vi køber i Danmark, jo nærmest bare små grene af arter, som i troperne vokser som træer, og bliver kæmpe store. Men udover at vi har nogen klimamæssige begrænsninger i vores danske stuer, som gør at planterne ikke bliver ligeså store som sydpå, så er livet i en potte jo også med til at begrænse væksten til en hvis størrelse. Ikke desto mindre er der dog stadig stueplanter, som kan købes små, men som med tiden kan blive virkelig store.

 

Gummitræ

gummitræ

 

Gummitræet (Ficus elastica) har sin oprindelse i det østlige Indien og Malaysia. I naturen kan det blive op til 60 meter højt. Faktisk udvandt man tidligere saften fra dette træ til gummiproduktion, deraf kommer dens navn gummitræ. Bladene kan blive 30 cm lange og 15 cm brede. Jorden skal tørrer op mellem hver vanding, og planten placeres lyst dog ikke i direkte sol om sommeren. Om vinteren kan den sagtens stå i sydvendt vindue. Det er en robust plante, og klarer nogen tørke. Men udsættes den for ekstrem tørke, øger det risikoen for spindemider. Gummitræet vokser ganske hurtigt, men forgrener sig ikke særlig meget. Vil man have den til at forgrene sig, skal man klippe toppen af. Topstiklingen kan man lave nye planter af.

 

gummitræ

Kæmpe gummitræ på Tenerife, som spreder sig udover en husmur

 

Violinfigen

violinfigen
Violinfigen (Ficus lyrata) har sin oprindelse i tropiske områder i det vestlige Afrika. I naturen er det et op til 10-12 meter højt træ. Selv som potteplante kan den blive ret høj, men dog holder den sig på et par meter. Bladene er store, faktisk helt op til 45 cm i længden, og har facon som en violin, hvilket har givet den sit danske populærnavn. Violinfigen trives bedst så lyst som muligt, dog ikke i direkte sol om sommeren. Jorden må gerne vandes så den bliver gennemblødt ved hver vanding, men som så får lov til at tørre op ind i mellem. Reel udtørring tåler den dog ikke, og kan give brune kanter på bladene. Ligesom gummitræet øger tørke også risiko for angreb af skadedyr, især spindemider.

 

 

Image result for ficus lyrata nature

Kæmpe violinfigen. Foto fra Wikipedia.

 

Paraplytræ

paraplytræ

 

Det småbladet paraplytræ (Schefflera arboricola) har sin oprindelse i Taiwan, og er sammenlignet med gummitræet og violinfigen nærmere en busk eller et lille. Bladene er delte med 7-16 ovale småblade, som udgår fra samme punkt på en lang stilk, hvilket giver dem et paraplylignende udseende. I naturen, men også som potteplante, dannes luftrødder. Ældre planter kan blomstre med meget små grønne blomster, men det sker sjældent for eksemplarer, der dyrkes som potteplanter. Paraplyplante kan blive op til 3 meter høj, hvis den trives godt. Den trives bedst med meget lys, dog uden direkte sol om sommeren. Den klarer sig også med mindre lys. Men som med de fleste potteplanter, jo mindre lys den får jo langsommere vokser den. Jorden må gerne vandes så den bliver gennemblødt ved hver vanding, men som så får lov til at tørre op ind i mellem.

 

Dwarf Umbrella Tree (Schefflera arboricola).jpg

Fotolink

 

Vildt svært at finde et billede af Schefflera arboricola, hvor man rigtig kan se dens vækst i naturen. Men dette billede viser nok meget godt dens busklignende vækst, som dog stadig kan blive høje.

Leave a Reply

 • Hej! Jeg har læst et sted, at det er bedst at beskære et gummitræ i foråret. Men skal man beskære det, når man er tilfreds med højden? Eller bliver det ved at vokse op ad, efter det er topklippet?

  • Hej Lærke. Væksten står stille ved de fleste planter henover efteråret/vinteren, så derfor beskære de fleste nok om foråret. Når du klipper toppen af gummitræet, eller andre planter, bryder du plantens vækstpunkt, og den vil derfor begynde at forgrene sig/skyde fra siden. Den vil altså ikke fortsætte med at vokse lige op fra toppen, der hvor du har klippet.

   Den/de nye grene, den skyder vil vokse udad og opad, så din plante bliver bredere, men kan stadig vokse sig højere.

   Denne metode bruger man hvis man gerne vil have planten til at forgrene sig eller lave en form for “krone”.

   Håber det giver mening 🙂

   • Bestemt. Så jeg skal næsten være tilfreds med højden, før jeg beskærer? Jeg vil nemlig gerne have en krone istedet for en lang pind som den er nu.