Violinfigen: pasning og pleje af en diva

Violinfigen med sit botaniske navn ficus lyrata kan virkelig være en diva. Jeg har haft 3 violinfigner i løbet af de sidste 5 år. To af dem har måttet lade live, og kun en består. Jeg vil i dette indlæg dele lidt ud af mine erfaringer, da jeg ved fra mange at det kan være en svær stueplante at have med at gøre.

Violinfigen tilhører ficus slægten, som består af ca 800 arter, der vokser i alle tropiske egne. Violinfigen stammer fra det tropiske Vestafrika. I naturen kan de blive kæmpe store, helt op til 10-12 meters højde. Se bare i dette indlæg, hvor stort det kan blive. Indendørs vil jeg ikke tro de bliver mere end et par peter høje. Bladene bliver kæmpe store op til 45 cm i længden. De er blanke, mørkegrønne, let bølgede i randen og har facon som en violin, deraf navnet.

violinfigen

Lyskrav

Violinfigen kan være lidt sart, og kræver man er påpasselig med flere ting. Først og fremmest er det vigtigt du sørger for at planten får nok lys. Den tåler dog ikke direkte sol – kun om vinteren. Om sommeren kan man med fordel skærme for solen med et gardin eller flytte planten lidt længere ind i rummet. Er du i tvivl om planten får direkte sol, så prøv at placer dig ved siden af planten, så tæt på den som muligt. Rammer solen dit ansigt, der hvor du står, så rammer den højest sandsynlig også planten. Denne metode bruger jeg altid når jeg skal bedømme om en plante får direkte eller inddirekte lys. Det lyder lidt mærkeligt, men jeg håber det giver mening?

Det er vigtigt at tilføje at violinfigner ikke kan lide at blive for meget flyttet rundt på. Dette resulterer i bladfald. Så find en plads til den, hvor den kan stå nogenlunde permanent, og flyt den kun højest nødvendigt.

Pasning af violinfigen

Violinfigner har godt af at blive gennemvandet, også store planter, så jorden bliver godt gennemblødt, men lad den tørre op ind imellem. Planten tåler dog ikke total udtørring i flere dage. Udtørring giver brune kanter på bladene. Du kan med fordel bruge en fugtmåler især hvis din violinfigen er plantet i en meget stor potte. Store potter gør det nemlig sværere at bedømme hvornår jorden er tør, da det øverste jordlag kan være tørt samtidig med den kan være meget våd i bunden. Jeg vander min violinfigen, når jorden nederst i potten er fugtig, men næsten tør.

Vær desuden opmærksom på om din plante står i lerpotte eller plastpotte. I lerpotter trænger fugten ud i leret, og du vil opleve din plante skal vandes oftere. Plastpotter holder mere på fugten. Da min violinfigen er plantet i plastpotte, ca. 30 cm i diameter, og desuden står i mit kølige soveværelse vander jeg den kun ca. 1 gang om måneden.

Jeg anbefaler almindelig pottemuld gerne blandet med perlite for ekstra dræn. Du kan læse mere om forskellige jordtyper i dette indlæg, og mere om perlite her.

Violinfigen trives i almindelig stuetemperatur, om vinteren gerne lidt køligere, dog ikke under 16 grader. Planten tåler absolut ikke at stå tæt på en radiator, der banker derud af. Den tørre radiatorluft giver brune bladrande. Den vil derimod elske et brusebad en gang i mellem eller at få tørret bladene af med en våd klud.

Du kan med fordel beskære din violinfigen, hvis du ønsker den skal forgrene sig. Planten har det nemlig med bare at vokse lige op, hvis ikke du bryder det dominerede vækstpunkt og skærer toppen af. Det kan være angstprovokerende at beskære sine planter, men bare rolig, planten skal nok klare sig.

Formering

Du kan formere violinfigen ved topstikling. Topstiklinger er skudspidser, nok 5-10 cm alt efter plante. De nederste blade fjernes, så de “huller” hvor bladene har siddet, kommer under jorden. Eksempel finder du også i indlægget om stiklingeformering af paraplytræet. Mange planter slår rod i løbet af et par uger, mens andre tager betydeligt længere tid. Det er dog endnu ikke lykkedes mig at stiklingeformere violinfigen.

Hvad fejler min violinfigen?

 • Brune pletter: Planten har fået varmeskade fx fra brændeovn eller en varm radiator. Det kan også være tegn på solskoldning på grund af for meget direkte sol.
 • Brune bladrande: Planten lider af udtørring.
 • Bladfald: Planten får for lidt lys eller er blevet flyttet for meget rundt på. Det kan også skylde overvanding. Men husk alle planter skifter gamle blade ud fra tid til anden. Så panik ikke bare fordi den taber et enkelt blad.
violinfigen bladrander

Leave a Reply

 • Hej Louise!
  Det er virkelig en god og nyttig blog du har 🙂 Jeg vil høre dig om du ville prøve at hjælpe mig med min 3. violin figen?? De dør for mig, men jeg tror jeg er ved at have lært lidt nu dog 🙂 Den sidste jeg har tilbage, er ca 60 cm høj i stammen, men har stort set tabt alle blade der var på, da jeg fik den. Ca 10 stykker. Den har nu 2 blade for neden og 1 stort plus 2 små foroven og er igang med et 4. lille skud i toppen nu. Den ser så “pillet” ud (hvilket den jo også er) så jeg tænkte om jeg mon skulle prøve at dele den, som du beskriver? Men måske det er dumt nu iforhold til årstid? Den har stået lige ved et vindue med indirekte lys de sidste 2 måneder (og her har den haft det godt) men nu bliver det vinter og der er radiator lige ved siden af, så jeg skal nok have den flyttet snart tænker jeg. Har du et godt råd? Mvh Line og på forhånd tak 🙂

  • Kære Line. Tusind tak for din kommentar.
   Umiddelbart synes jeg det lyder som en god ide at prøve at skære toppen af, og se om den kan slå rødder i vand. Men hvis ikke du kan give den nok lys, vil jeg nok vente til foråret. Jeg oplever at min violinfigen går mere eller mindre i stå i væksten henover efterår/vinter. Men her bliver også meget mørkt i vores lejlighed (bor på 1. sal, og har ét nordvendt vindue og ét sydvendt). Så ja, hvis du kan give den nok lys, vil jeg kaste mig ud i det. Uanset hvad bør du flytte den væk fra radiatoren, da den bestemt ikke vil kunne lide at stå tæt op af den 🙂

 • Hej Louise!
  Det er virkelig en god og nyttig blog du har 🙂 Jeg vil høre dig om du ville prøve at hjælpe mig med min 3. violin figen?? De dør for mig, men jeg tror jeg er ved at have lært lidt nu dog 🙂 Den sidste jeg har tilbage, er ca 60 cm høj i stammen, men har stort set tabt alle blade der var på, da jeg fik den. Ca 10 stykker. Den har nu 2 blade for neden og 1 stort plus 2 små foroven og er igang med et 4. lille skud i toppen nu. Den ser så “pillet” ud (hvilket den jo også er) så jeg tænkte om je

 • Hej Louise
  Har et spørgsmål ang min violinfigne.
  Min trives storartet. Den står meget lyst uden sol i min altan dør. Den er vokset siden jeg fik den for 1-1,5 år side med 1 meter i højden og har fået et lille sideskud øverst uden jeg har klippet toppen.
  Jeg har dog lagt mærke til, at den på den ene side har “drejede” blade. De vokser tæt op af stammen og dem i den anden side flader udad, så mam kan se forsiden og ikke bagsiden. Jeg prøver at dreje planter så alle sider står mod vi duet hele tiden ift. lys.
  Ved du hvad det er eller er min plante bare “født” sådan ? 🙂
  Bh Christin

  • Kære Christian. Tusind tak for din kommentar. Skønt at høre at din plante stortrives.
   Mange planter har det med at dreje sig efter lyset, så som du også selv skriver, kan det være en god idé en gang i mellem at dreje planten. Men det lyder ikke umiddelbart som om at din plante fejler noget eller at der er noget galt med den.
   Det er helt normalt at planter vokser forskelligt eller kan se forskellige ud selv inde for samme art.
   Så længe den vokser og ikke har skadedyr, vil jeg tro din plante har det helt fint 🙂
   Dbh Louise