
Annonce for Plantelys
Vinteren nærmere sig med hastige skridt og lyset svinder mere og mere ind. Det har også stor betydning for vores planters trivsel, som er uløseligt forbundet med lyset. Lys er planters eneste energikilde. Hvor vi mennesker henter energi fra kulhydrater, proteiner og fedt, gør planter det ved hjælp af energien fra lys og kuldioxid i luften. Derfor er den største udfordring ved at få sine planter til at trives at kunne give dem nok lys. Og især om vinteren, hvor den daglige lysmængde er betydelig mindre end om sommeren.
For nogle, inklusiv mig selv, betyder det at jeg hvert efterår forbereder mine planter på efteråret, og rykker mange af dem tættere på vinduerne. Men i år har jeg besluttet mig for at forkæle min planter og supplere med vækstlys!
Plantelys – specialister i LED plantebelysning
Derfor har jeg teamet op med Plantelys, som er en af de førende virksomheder indenfor LED plantebelysning. Ligesom jeg, har I haft mange spørgsmål omkring vækstlys. Og jeg skal da love for at vækstlys kan være komplekst og at der findes meget misinformation derude. Det blev i hvert fald klart for mig under mit møde med Mike Hjort Andersen, stifter af Plantelys. Mike har arbejdet med vækstlys i 14 år, og ved i den grad hvad han taler om. Plantelys er de førende specialister i LED plantebelysning, og udvikler selv deres produkter. Alle pærer og lyskilder er designet i Danmark, hvilket er din garanti for vækstlys i højeste kvalitet. Plantelys har desuden leveret og installeret vækstlys til ikke mindre end Randers Regnskov, Odense Zoo og Københavns Zoo samt mange flere.


Hvad er vækstlys og hvilke vækstlys skal jeg vælge?
Vækstlys er et supplement til dagslys og bidrager til at planten kan lave fotosyntese. Vækstlys bruges ofte på de steder hvor planterne ikke får nok dagslys. Og det er som sagt især om vinteren, at mange vælger at bruge vækstlys, fordi mængden af dagslys er begrænset.
Der findes i bund og grund to forskellige former for LED vækstlys. Vækstlys med de blå og røde lysbølger, som giver et violet lys, og så findes der fuldspektrum vækstlys. Fuldspektrum vækstlys har et mere behageligt lys at se på, idet man har tilføjet flere hvide dioder.
Mange tror, og det gjorde jeg også selv indtil for nyligt, at det blå/røde lys er bedre end fuldspektret vækstlys. Det er en sejlivet misforståelse, fordi man læser at planter kun udnytter de blå og røde bølgelængder til at vokse og udvikle sig.
Men egentlig er naturen så smart indrettet, at planten faktisk udnytter alle lysets bølgelængder. Dog er det fotosyntesen, som drives af det røde og blå lys. Men hvis du kun bruger vækstlys med det blå/røde lys, vil det give planten nogle problemer. Det blå/røde lys afsætter nemlig kun dets energi i bladets overflade. De indre dele af plantens blade indeholder derimod også grønkorn, som kan konvertere lys til energi. Men her er det kun det grønne lys, som kan trænge dybere ned i bladene. Og det grønne lys er også vigtigt for planter, da det styrker stænglerne, så planterne bedre kan holde sig oprejst. Så hvis man udelukkende bruger blå/røde vækstlys, er det kun bladets overflade, som har godt af lyset.
Så det allerbedste for dine planter er at vælge fuldspektrum vækstlys. Udover at det giver det mest behagelige lys, så sikre du også at grønkornene i hele planten, og altså ikke kun dem i bladenes overflade, får gavn af lyset og kan konvertere det til energi.
Forstå begreberne indenfor vækstlys
Jeg håber du er med så langt, for at købe vækstlys kan godt være lidt af en jungle. For at kunne begå sig, er det derfor godt at vide lidt om de begreber, der findes indenfor vækstlys; Lux, PAR, PPF og PPFD.
Lux: Lux er måling af lysintensitet, altså hvor stærkt lyset er. Ifølge Plantelys.dk modtager en plante ca. 50 lux midt i stuen, mens en plante udenfor modtager 100.000 lux! I tabellen nedenfor kan du se en grov opdeling af lux-behovet for forskellige typer planter.

De fleste planter kan klare sig med 10 x mindre end det, der står i skemaet her. Men det er ikke ensbetydende med at planten trives. Den vil nærmere blot overleve.
Hvis du gerne vil vide om dine planter får lys nok, kan du købe luxmålere, som fortæller dig, hvordan lysintensiteten er forskellige steder i dit hjem. Men det er ikke nok, bare at bruge lux som måleenhed for hvor god vækstlys er. Lux er nemlig en måling af det lys, som er synligt for det menneskelige øje. Hvis du vil være helt præcis med dine målinger, kan du i stedet bruge et PAR-meter, som måler PPFD. Men hvad betyder PAR og PPFD?
PAR: “PAR er fotosyntetisk aktiv stråling, og repræsenterer lysets bølgelængder indenfor det synlige område mellem 400-700 nanometer (nm)”. PAR bruges ikke som måleenhed, men det viser hvilket lys planten trives bedst i. Blåt lys (400 – 500 nm) og rødt lys (600 – 700 nm) er der, hvor planten er mest effektiv til at danne fotosyntese.

Til at måle og vurdere om vækstlys derimod er “godt” bruges i stedet betegnelsen PPF.
PPF: “PPF er fotosyntetisk fotonstrøm og måler den samlede mængde PAR, som produceres af et givent lys hvert sekund. PPF måles i mikromol (μmol) pr. sekund altså: (μmol / s).” Det bliver måske lidt kompliceret, men PPF siger altså noget om hvor effektivt lyset er til at skabe PAR. Derimod siger det ikke noget om, hvor meget af lyset, der lander på dine planter. Til det bruger man måleenheden PPFD.
PPFD: “PPFD er fotosyntetisk fotonfluxdensitet, og måler mængden af PAR der lander på planten.” PPFD måles i mikromol (μmol) pr. kvadratmeter pr. sekund: (μmol / m2 / s), og er altså en måling af hvor meget af lyset, der lander på dine planter.
Hvor stor PPFD er afhænger af hvor du placere planten i forhold til pæren/lampen. Jo længere væk du placere planten fra lyskilden, jo mere falder PPFD også. Det er derfor vigtigt, når du køber vækstlys at se på pakken, om producenten har foretaget flere målinger med forskellige måleafstande. Her er et eksempel:

Som du kan se på målingerne halveres PPFD fra 20 cm til 30 cm! Det var en kæmpe øjenåbner for mig, for det siger noget om, hvor vigtigt det er at dine planter står nogenlunde tæt på dit vækstlys.
PPFD har altså virkelig stor betydning for dit valg af vækstpærer, og hvordan du indretter dig med vækstlys i dit hjem. Er dine planter placeret for langt væk fra lyskilden, har dit vækstlys ingen effekt på dine planter.
Hvor mange timer skal vækstlys været tændt?
Alle planter har forskellige lysbehov, og det kan derfor umiddelbart være svært at vide, hvor meget lys din plante skal have og ikke mindst hvor mange timer dit vækstlys skal være tændt. Men ved at kigge på PPFD, lysstyrken på dit vækstlys, og DLI, som er mængden af lys, planten har brug for, kan man udregne antallet af timer mere nøjagtigt:
Timer = (DLI*1.000.000) / (PPFD*3600)
PPFD bør du kunne finde på enten pakken på dit vækstlys eller i produktbeskrivelsen online. I forhold til DLI, så har Plantelys lavet en oversigt over forskellige planters lysmængde-behov. Men det er også ret nemt at google sig til. Fx ligger en Monsteras DLI level på 8-12.
Så ved en lyskilde på 200 μmol/s.m² og en DLI på 10, skal lampen lyse:
T = (10*1.000.000) / (200 * 3600)
Timer pr. dag = 13,9
Ved stærkere lys, eller hvis vækstlyset er placeret tættere på planten, skal lyset naturligvis være tændt i færre timer.