
Mange planter kræver at man beskærer dem for at de forgrener sig og får en smukkere form. Det gælder især stueplanter, som violinfigen og gummitræet.
Gummitræer og violinfigner har ofte blot én enkelt stamme, når man køber dem i blomsterforretningen. Det gør at ens plante meget nemt bliver et højt og ranglet træ. Og hvis planten ovenikøbet taber nogle af de nederste blade, kan det hurtigt se lidt fjollet ud med sådan en lang pind.
I dette blogindlæg, vil jeg derfor komme nærmere ind på beskæring af gummitræ, så du kan få en flottere og mere fyldig plante.
Hvordan får jeg mit gummitræ til at forgrene sig?
Grunden til at dit gummitræ eller violinfigen blot vokser lige opad, er fordi plantens dominerende vækstpunkt sidder i toppen af planten. Det betyder at ny vækst kun skyder fra toppen af.
Ved at bryde plantens dominerede vækstpunkt, signalerer du derimod til planten at den skal udvikle nye vækstpunkter. Dette aktiverer nodierne, som sidder på stammen lige over et blad, om at de skal blive til nye grene med deres eget vækstpunkt.
Så når du skærer toppen af dit gummitræ, aktiveres nodierne lige under din beskæring, om at de skal udvikle sig til grene. Typisk vil du se to grene skyde fra hvert “cut”. Men det er heller ikke unormalt at planten kun udvikler én ny gren.

Hvordan beskærer jeg mit gummitræ?
Først og fremmest, så kan det være en god ide at have et par gummihandsker på. Gummitræets saft kan nemlig give hudirritation, hvis det kommer i kontakt med huden.
Derudover er det vigtigt at den beskærersaks eller kniv, du bruger, er steril. Når du skærer i planten laver du et åbent sår, og du vil nødigt have at der kommer bakterier og andet ind i såret.
Beskær dit gummitræ lige over en nodie. Er nodien ikke synlig, beskærer du stammen lige over hvor bladet fæstner. Du vil nok opleve at der løber rigtig meget saft ud fra såret. Men bare rolig, det stilner af efter lidt tid. Tør saften af med noget papir.


Forskellig typer beskæring af gummitræ
Ved at beskære din plante kan du altså mere eller mindre kontrollere dens form. Og du kan også vælge at være strategisk omkring måden du beskærer på. For eksempel ved kontinuerligt at skære toppen af ved en hvis højde. På den måde kan du fremskynde plantens vækst vertikalt, hvis du gerne vil have at planten skal blive bredere frem for højere. Herefter kan du løbende beskære sidegrenene, som igen vil forgrene sig, og på den måde kan du forme planten, som du ønsker det. Der bør være 2-3 blade tilbage ved hver sidegren, du beskærer.
Det er dog vigtigt at sikre sig, at dit gummitræ har den ønskede højde, før du beskærer toppen, da plantens vækst fremover vil være fra sidegrenene.
Hvis du af en eller anden årsag, ønsker at skære dit gummitræ kraftigt tilbage, kan du skære det ned til halvdelen af dens højde. Der skal blot være blade på den nederste del af stammen. Sådan en hård beskæring kræver selvfølgelig også at din plante er sund og at den trives, for at den kan komme sig bedst muligt.
Hvis dit gummitræ er meget lille, og du ønsker at beskære det, bør træet have mindst 2-3 blade tilbage, for at det vil trives.


Hvordan får jeg mit gummitræ til at ligne et rigtigt træ?
Hvis du ønsker dit gummitræ, som et træ med bar stamme og en krone, ville jeg vente med at fjerne de nederste blade på stammen, til at træet har fået en god og fyldig krone. Og så skal du ellers have tålmodighed. Det kan nemlig godt tage mange år, før dit træ får en rigtig tyk stamme. Det kan også blive nødvendigt at give træet lidt ekstra støtte undervejs, hvis kronen bliver for fyldig og tung for træet. På den måde undgår du at dit træ tilter eller i værste fald knækker.
Hvornår er det bedst at beskære?
Du kan beskære dine planter hele året rundt, men personligt vil jeg anbefale at gøre det om sommeren, når din plante er i vækst. Om sommeren er plantens fotosyntese nemlig i fuld sving. På det tidspunkt har planten de bedste betingelser for at komme sig efter en beskæring. Hvis du derimod beskærer den om vinteren, vil planten med større sandsynlighed være i dvale. Da kan det tage flere måneder, før planten viser tegn på ny vækst.
Jeg vil selvfølgelig opdatere dette indlæg med nye billeder af mine gummitræer, når de begynder at forgrene sig.
Pasning og pleje af Gummitræ - Gummifigen - Gummiplante - Ficus elastica - The Little Botanist
[…] Gummifigen har som regel en enkelt ikke-forgrenet stængel, og jeg synes sjældent planten skyder flere steder. Så hvis du gerne vil have dit gummitræ til at forgrene sig, kan du klippe toppen af den. Skær stammen over lige ovenover hvor der sidder et blad. Derved bryder du plantens dominerende vækstpunkt, og den vil begynde at sætte sideskud, ofte lige under der hvor du har beskåret. Læs mere om beskæring af gummitræer i blogindlægget Beskæring af gummitræ. […]
Violinfigen: pasning og pleje af en diva - The Little Botanist
[…] men bare rolig, planten skal nok klare sig. Du kan læse mere om beskæring i blogindlægget Beskæring af gummitræ. Selvom det handler om beskæring af gummitræet, er principperne de […]
Sådan stiklingeformerer du dit gummitræ - The Little Botanist
[…] Stiklingeformering af gummitræer er ikke svært, det kræver blot en hvis tålmodighed. Den nemmeste måde at stiklingeformere sit gummitræ på er ved at tage topstiklinger. Topstiklinger er som ordet beskriver, toppen af dit gummitræ. Har du beskåret dit gummitræ er det derfor oplagt at gemme topstiklingerne, hvis du gerne vil prøve at formere dit træ. Læs mere om beskæring af gummitræ i indlægget her. […]
Susanne sørensen
Hejsa skal topstikingerne i vand eller jord når jeg har beskåret det for jeg vil gerne have topskud tilbage i planen vh susanne
Louise
Susanne sørensenHej Susanne. Du kan gøre begge dele 🙂 jeg har endda skrevet et blogindlæg om begge metoder: https://littlebotanist.com/saadan-stiklingeformerer-du-dit-gummitrae/
Trine
Hej
Efter at have fulgt dine fine beskrivelser af afskæring af toppen på mit gummitræ, har jeg skåret to toppe af og sat i vand. Den ene har fået rigtig mange nye rødder, mens den anden kun har nogle små hvide prikker. De har begge udviklet nye blade mens de har stået i vandet.
Det er tid til at plante stiklingerne, men hvad gør jeg med den, uden rødder 🤔
Hilsen Trine
Louise
TrineHej Trine. Jeg vil lade den uden rødder forblive i vand i noget tid endnu 😊
Christina Hansen
Mit gummitræ har 3 stammer, mon jeg kan grave/dele en af dem op, da det fylder alt for meget..?
Louise
Christina HansenHej Christina. Det kan du sagtens 🙂