• Forside
  • Blog
    • Arkiv
  • Om The Little Botanist
  • Kontakt

The Little Botanist

Arkiv Planter & Pasning

Pasning og pleje af Gummitræ – Gummifigen – Gummiplante – Ficus elastica

marts 3, 2021
gummitræ pasning
Mit gummitræ står ved mit nordvendte vindue og nyder godt af alt det lys, den får.

Gummitræ, efterfulgt af violinfigen må være en af de mest populære stueplanter. Planten kommer i mange variationer: storbladede, småbladede, rundbladede, mørkegrøn, hvid-broget og lyserød-broget osv. Gummifigens, eller gummitræets, botaniske navn er Ficus elastica (elastisk), og navnet henleder til at planten før i tiden blev brugt til gummiproduktion. I dag er det planten Hevea brasiliensis, hvis hvide mælkesaft, er den primære kilde til naturgummi.

Gummifigen har sin oprindelse i det sydlige Asien og Sydøstasien. I naturen kan træet blive op til 60 meter højt, så det er altså noget af en krabat, vi har med at gøre. Bladene er læderagtige, blanke og mørkegrønne med en lysere underside. De kan blive op til 30 cm lange og 15 cm brede. Bladskederne er røde, og visner bort efter noget tid, når bladet har foldet sig helt ud.

Planten er som sagt en populær stueplante og findes i stort set alle planteforretninger på alle tider af året, og i forskellige størrelser. Lige fra miniplanter på 10 cm til størrer træer på op til 2 meter.

Pasning af gummitræ

Gummifigen trives bedst, når det står lyst. Den skal dog skærmes fra den stærkeste sommersol. Om vinteren kan den sagtens stå i sydvendt vindue. Det kan de fleste stueplanter i øvrigt. Planten kan nok også tåle at stå i halvskygge, men du vil hurtigt opleve at den så heller ikke vokser synderligt meget eller specielt hurtigt. Vær opmærksom på at de hvid-brogede sorter skal have mere lys end de alm. grønne, da planten ikke laver fotosyntese på de hvide områder på bladet. Du kan læse mere om hvid-brogede planter i dette indlæg. Generelt er min erfaring at den hvidbroget variant er lidt mere sart end den alm. grønne.

Her ser du ficus elastica ruby. Denne variant er lidt mere sart end den alm. grønne og kræver mere lys.

Vand planten godt igennem, og lad jorden tørre op mellem hver vanding. Om vinteren skal planten have mindre vand, så der kan du godt holde lidt mere igen med vandingen. Længere tids tørke gør dog planten mere modtagelig over for skadedyr, især spindemider! Du spotter spindemider ved små hvide æg på bagsiden af bladene, og let spind, der hvor bladstænglen sidder fast på stammen.

Gummifigen har som regel en enkelt ikke-forgrenet stængel, og jeg synes sjældent planten skyder flere steder. Så hvis du gerne vil have dit gummitræ til at forgrene sig, kan du klippe toppen af den. Skær stammen over lige ovenover hvor der sidder et blad. Derved bryder du plantens dominerende vækstpunkt, og den vil begynde at sætte sideskud, ofte lige under der hvor du har beskåret. Læs mere om beskæring af gummitræer i blogindlægget Beskæring af gummitræ.

Stilingeformering af gummifigen

Du kan formere gummitræ ved topstiklinger eller stammestiklinger på flere måder. Enten ved brug af metoden ‘Air-layering’ eller på dansk luftaflægning. Til denne metode kan jeg anbefale Tagtomat, som har lavet en meget fin guide på deres blog omkring luftaflægning. En anden metode er ved at sætte topstiklingen i vand eller plante den direkte i jord. I indlægget Sådan stiklingeformere du dit gummitræ, kan du læse hvordan du gør.

Mit mørkbladede gummitræ. Denne placering er alt for mørk for den om vinteren, så der flyttes planten tættere på vinduet.

Hvad er der galt med mit gummitræ?

Min plante taber blade

Bladfald skyldes som regel at din plante står for mørkt. Hvis der blot er tale om et enkelt tabt blad, er der ingen grund til panik. Det er normalt at planter skifter de ældste blade ud. Men taber planten helt grønne, umiddelbart friske blade, så vil jeg anbefale dig at du stiller den et sted, hvor den får mere lys.

Bladene hænger på min plante

Det første tegn på overvanding er slappe nedadhængende blade. Man kan nemt komme til at tro at planten mangler vand, fordi slappe blade som regel er et tegn på vandmangel. Men med gummitræer er det faktisk lige omvendt. Hvis plantens blade både er slappe,nedadhængende, og den taber flere blade, bør du tjekke plantens rødder efter. Du kan være uheldig at rødderne har taget så meget skade, at planten ikke længere kan trække hverken vand eller næring til sig. Den vil derfor begynde at trække næring og vand ud af bladene, hvorefter den smider dem. Du kan læse mere om rødders betydning for din plantes overlevelse i dette indlæg: Lidt om lys, jord og overvanding. Er du kommet til at vande din plante for meget, kan du måske redde din plante, ved at skifte jorden ud, klippe de rådne rødder af, stille planten lyst og så vær forsigtig med vandingerne.

Bladene krøller

Tjek din plante for skadedyr, da det kan være tegn på spindemider. Spindemider lever af plantesaft, og væver et fint net på undersiden af bladene, som nemt kan ligne spindelvæv. Miderne er så små at de kan være svære at få øje på, men ofte kan man spotte nogle helt små hvide æg på undersiden af bladene. Hvis dit gummitræ er angrebet, så isoler planten og bekæmp med fx hjemmelavet insektsæbe.

Læs også ...

TAGS:ficus elasticagummifigengummiplantegummitræ
21 Kommentarer
Del
  • Emilie
    april 5, 2021

    Hejsa,
    Mit gummitræ har tabt flere blade efter det stod udenfor i vinters for at komme af med sørgemyg. Ikke smart
    Nu er den helt bar i bunden – der kommer vel ikke nye blade der, hvor de gamle er faldet af? Kan jeg forkorte stammen på en eller anden måde, så det bare stykke skæres væk? Eller er der noget andet jeg kan gøre?

    Hilsen Emilie

    Svar
    • Louise
      Emilie
      april 5, 2021

      Hej Emilie,
      Du kan godt være heldig den sætter sideskud, altså skyder med grene, der hvor den er helt bar. Det har jeg selv erfaret med mit eget gummitræ.
      Alternativt kan du skære toppen af og plante toppen, og på den måde starte forfra. Topskuddet må ikke være for stort eller langt, så prøv at skær toppen af, så skuddet har 3-4 blade, og sæt den i vand indtil den skyder rødder. Du kan også forsøge med luftaflægning. Da lægger du et snit ind i træet, lægger mos eller spagnum omkring stammen og så plastpose/film udover til at holde på fugten. Efter en rum tid, vil planten skyde rødder fra stammen ud gennem mosset, og du kan skære toppen af, og plante den direkte i jord 🙂 Håber det giver mening!
      KH Louise

      Svar
  • Emilie
    april 5, 2021

    Hejsa,

    Mit gummitræ har mistet flere blade efter det stod udenfor i vinters for at slippe af med sørgemyg. Ikke smart Nu er det helt bart i bunden – der vokser vel ikke nye blade ud der, hvor de gamle faldt af? Kan jeg på en eller anden måde forkorte stammen, så det bare stykke skæres væk? Eller er der noget andet jeg kan gøre?

    Hilsen Emilie

    Svar
  • GLOBE Flower Pot - Design nyhed fra AYTM | The Little Botanist
    april 12, 2021

    […] pot fås i en XXL størrelse (60 cm i dia). Jeg tror en violignfigen eller et stort opstammet gummitræ, vil se helt fantastisk ud i GLOBE. Potten fås selvfølgelig også i mindre størrelser helt ned […]

    Svar
  • Beskæring af gummitræ: Hvornår, hvordan og hvorfor? | The Little Botanist
    august 25, 2021

    […] Mange planter kræver at man beskærer dem for at de forgrener sig og får en smukkere form. Det gælder især stueplanter, som violinfigen og gummitræet. […]

    Svar
  • Linda Rasmussen
    september 19, 2021

    Hej

    Jeg købte i starten af sommeren en hvidbroget med 3 stammer ca. 1m høj. Efter lidt tid begyndte der at komme døde pletter på et par af blandede og de falder efter lidt tid af.
    Nu er alle 3 stammer bare de første 20-30cm – Hvad skyldes dette og hvad kan jeg gøre?

    Platede den ud i en potte der ca. var dobbelt så stor som den oprindelige.

    Den står lyst og kun med lidt direkte sol sidst på aftenen.
    Der kommer fint nye blade frem på toppen af alle stammerne.

    Hilsen Linda

    Svar
    • Louise
      Linda Rasmussen
      september 20, 2021

      Hej Linda, det er meget normalt at gummitræer smider de nederste blade, det gør mine egne gummitræer også. Og de fejler ikke noget. Så det er nok svært at undgå. Det er jo træer, og i naturen bliver de kæmpestore, 30 meter høje. Men selvom de ikke bliver så store indendøre, så er det helt naturligt at de smider de nederste blade i takt med at stammen bliver tykkere, og træet bliver større. Jeg vil i hvert fald ikke være bekymret så længe den skyder med nye blade 🙂 KH Louise

      Svar
  • Tre stueplanter, der kan vokse sig kæmpestore - The Little Botanist
    september 23, 2021

    […] Gummitræet (Ficus elastica) har sin oprindelse i det østlige Indien og Malaysia. I naturen kan det blive op til 60 meter højt. Faktisk udvandt man tidligere saften fra dette træ til gummiproduktion, deraf kommer dens navn gummitræ. Bladene kan blive 30 cm lange og 15 cm brede. Jorden skal tørre op mellem hver vanding, og planten placeres lyst dog ikke i direkte sol om sommeren. Om vinteren kan den sagtens stå i sydvendt vindue. Det er en robust plante, og klarer nogen tørke. Men udsættes den for ekstrem tørke, øger det risikoen for spindemider. Gummitræet vokser ganske hurtigt, men forgrener sig ikke særlig meget. Vil man have den til at forgrene sig, skal man klippe toppen af. Topstiklingen kan man lave nye planter af. Læs mere om pasning af gummitræ i indlægget her.  […]

    Svar
  • Ursula
    april 26, 2022

    Mit gummitræ folder ikke rigtigt bladene ud, men de er ikke krøllede eller visne. Hvad gør jeg forkert? Den skyder ellers fint og står i et sydøst vendt vindue.

    Svar
    • Louise
      Ursula
      april 27, 2022

      Så længe de ikke er krøllede eller visne, vil jeg ikke være bekymret. Får den nok vand og gødning? 🙂 mine egne gummitræer har stået med skud i mange uger ad gangen henover vinteren, før de foldede sig ud 🙂

      Svar
  • Michael
    maj 8, 2022

    Jeg vil lige dele et par erfaringer med gummitræet. Jeg har et stort gummitræ med en del grene (190cm).Jeg omplantede det i starten af marts 2022 (gør jeg hvert år). Vi skriver nu maj 2022 og det har allerede fået 22 nye blade. Jeg gøder med organisk gødning en gang om ugen. Det står i et vestvendt vindue, hvor vinduet når helt ned til gulvet. Man læser flere steder, at gummitræet ikke er glad for direkte sol. Det er ikke min erfaring. Det er vild med sol. Det skyder pt så hurtigt, at det nærmest virker desperat.

    Svar
    • Louise
      Michael
      maj 9, 2022

      Hej Michael, ej hvor dejligt at høre! Det lyder som om dit gummitræ har en perfekt placering. Du skal have mange tak for at dele dine erfaringer!

      Svar
  • Helene
    maj 24, 2022

    Hej! Har et fint tæt grønt gummitræ, som virker til at vokse fint. Dog har den lidt røde mærker, på nogen af de nederste blade, som jeg ikke helt kan forstå hvor kommer fra? De blev lidt værre, og så stoppede det igen, og undrer mig hvad der forudsager det?
    Yderligere med den gode vækst det har nu, hvad vil dit bud være på, hvor lang tid det tager for træet om at vokse sig 1,5-2m højt, når det nu er 40cm?
    Mvh Helene

    Svar
    • Louise
      Helene
      maj 28, 2022

      Hej Helene, det undrer mig med de røde mærker. Måske du vil sende et billede til mig enten på mail eller over Instagram med hensyn til væksten af gummitræer er det lidt svært at svare på. Det afhænger meget af lysforholdende (og om de får har nok næring i vækstperioden). Mine egne gummitræer er gået fra 40 cm til omkring 1,5 m på 6 år. Men de står også ved nordvendt vindue, så der er begrænset med lys

      Svar
  • Casper
    juni 29, 2022

    Hej
    Vores gummifigen er begyndt at skyde mange rod lignede ting ud i bunden af planten. Det skyder fint i toppen og ser ud til at have det rigtig godt. Dog er vi lidt bekymret for de mange rødder der gror ud i bunden.
    Hilsen Casper

    Svar
    • Louise
      Casper
      juni 30, 2022

      Hej Casper. Det er formegentlig luftrødder, og er helt normalt hos gummitræer, dog man ikke ser det så tit på potteplanter. Næste gang I omplanter, kan I overveje at plante den lidt dybere i potten, så luftrødderne kommer under jorden. Men ellers er der nok ikke så meget at gøre ved det. Ingen grund til bekymring, hvis ellers planten trives og skyder med nye blade Kh Louise

      Svar
  • Zandra Alcoat
    juli 3, 2022

    Hej!
    Mit gummitræ har mistet tre gullige blade.. Den har mistet bladene inden for de sidste par måneder.. Træet har ikke tidligere mistet blade.
    Træet står i en stor krukke, hvor jorden inden den sidste vanding, har virket meget tør..
    Kan planten mangle vand? Eller hvad kan dette evt. skyldes?
    Yderligere to blade er begyndt at blive gullige..
    Vh Zandra

    Svar
  • Gitte Marvig
    september 24, 2022

    Hej
    Jeg har en ruby. Den er begyndt at visne på bladsiderne. Ved du hvad det er

    Svar
    • Louise
      Gitte Marvig
      oktober 10, 2022

      Hej Gitte, jeg har før oplevet af bladene kan blive brune eller begynde at visne, hvis planten får for lidt sollys. Andre gange er det bare fordi planten skifter et blad ud, som er blevet for gammelt. Så længe det ikke er alle bladene, der bliver brune, ville jeg ikke være bekymret. KH Louise

      Svar
  • Henriette Rasmussen
    januar 8, 2023

    Hej
    Mit gummitræ får brune pletter og gullige og falder af.
    Hvad er årsagen til det ?

    Svar
    • Louise
      Henriette Rasmussen
      januar 8, 2023

      Hej Henriette. Jeg har brug for lidt mere info – hvor ofte og meget vander du den og hvor stor er planten? Hvor står den placeret? Er der dræn i potten? Har du for nyligt omplantet? 🙂 KH Louise

      Svar

Skriv en kommentar Cancel reply

Forrige indlæg
Airplant ophæng og plante plateau i selvhærdende ler
Næste indlæg
Her køber du de sjældne stueplanter, som alle drømmer om

Følg bloggen

Follow

Seneste blogindlæg

  • Uldlus

    Sådan bekæmper du uldlus

    november 15, 2022
  • Guide mod skadedyr: Hvilket bekæmpelsesmiddel skal du vælge?

    september 15, 2022
  • Strelitzia

    Brevkassen: Hvordan binder jeg min Strelitzia op?

    juli 3, 2022

Populære blogindlæg

  • Violinfigen: pasning og pleje af en diva
    Violinfigen: pasning og pleje af en diva
  • Sådan passer du Strelitzia nicolai
    Sådan passer du Strelitzia nicolai
  • Pasning og pleje af Gummitræ - Gummifigen - Gummiplante - Ficus elastica
    Pasning og pleje af Gummitræ - Gummifigen - Gummiplante - Ficus elastica
  • Sådan bekæmper du sørgemyg
    Sådan bekæmper du sørgemyg
  • Stiklingeformering af Monstera deliciosa
    Stiklingeformering af Monstera deliciosa
  • Den nemmeste måde at få avocadosten til at spire på
    Den nemmeste måde at få avocadosten til at spire på

Planter & pasning

Indretning

Kreativitet & inspiration

Guides

Instagram

…
Shop mine favoritter

Mine favoritter

product_title_1

Køb vækstpære

product_title_2

Køb vækstlampe

product_title_3

Køb spagnum mos

product_title_4

Køb potteskjuler

product_title_5

Køb potteskjuler

Gør som 12.000 andre – Følg med på Instagram

…
Dette website bruger cookies til blandt andet at forbedre brugeroplevelsen. Ved at fortsætte brugen af hjemmesiden, accepterer du cookies. Læs mere om cookies, og hvordan du kontrollere dem her: Cookie- og privatlivspolitik
  • Forside
  • Blog
  • Om The Little Botanist
  • Cookie- og privatlivspolitik
  • Kontakt

Copyright © 2023 The Little Botanist. All Rights Reserved.Site Powered by Pix & Hue.