Brogetbladede planter er betegnelsen for planter med blade, som udover den grønne farve, har endnu en farve. Stueplanter med lyserød- og hvidbrogede blade er ofte meget populære og høster mange likes på de sociale medier som Instagram og Pinterest. Og det kan jeg godt forstå. De er unikke, smukke og tilføjer blikfang blandt de “almindelig grønne” planter.
Mange brogetbladede planter som eksempelvis Monstera deliciosa ‘variegata’ og Philodendron ‘Birkin’ er kultivarer. De er produceret på grund af en bestemt karakteristika eller varietet. Det kan være en bestemt farve, vækst, bladform, størrelse osv. Varieteter sker naturligt inden for en plantesort gennem mutationer. For eksempel får nogle gummitræer mørkere blade, andre lysere, mens nogle får mindre blade, og andre får større. Man kan så udvælge det gummitræ, som har mørkere blade end normalt, og tage stiklinger fra den. Hvis de nye planter viser sig at være stabile, altså at de forbliver mørkbladede som moderplanten, har man på den måde skabt en mørkbladet kultivar.


Kultivarer kan også opstå ved at krydse to plantesorter inden for den samme art. Det kalder man for en hybrid. For eksempel er Philodendron ‘Pink Princess’, ifølge denne kilde, en krydsning mellem to philodendron planter, hvoraf Philodendron erubescens er den ene af dem.
Krydsning mellem sorter kan sagtens forekomme i naturen, men når man snakker om hybrider inden for stueplanter, er de som regel menneskeskabte.

Ficus elastica ‘Ruby’ er et eksempel på en kultivar. Det vil også sige at planten ikke vokser i naturen. Det samme kan man sige om Monstera deliciosa ‘variegata’. Denne plante er også en kultivar, hvis brogede blade højest sandsynligt er opstået på grund af en gen-mutation, hvorefter man har formeret planten.
Kultivarer betegnes derfor som kunstige og er altså i modsætning til nogle hybrider et menneskeligt produkt. Men uanset om en stueplante er produceret på den ene eller den anden måde, er det ofte sådan nye sorter opstår.
Ifølge denne kilde må navne på kultivarer ikke være på latin, men skal være fantasinavne. Og for at markere at der er tale om navngivning af en kultivar, sætter man to enkelte gåseøjne uden om kultivar-navnet. Philodendron ‘Pink Princess’, Philodendron ‘Birkin’, Epipremnum ‘N’Joy’ osv.
Epipremnum ‘N’Joy’ på billedet nedenfor er også en kultivar af Epipremnum pinnatum.

En “cindarella plante” er et nyt begreb og betegner planter, som får deres farve fra kemikalier. De er derfor ikke ægte, og har ikke noget gen i sig for den farve. Derfor vil de også med tiden gå tilbage til deres naturlige farve. Mange sælgere på for eksempel Ebay sælger “cindarella” planter, som ægte og sjældne planter, så der gælder det om at være ekstra opmærksom på ikke at falde i fælden.
Lidt om lys, jord, rødder og overvanding : The Little Botanist
[…] mens planter med eksempelvis hvidt i bladene, ikke laver fotosyntese på de steder. Derfor kræver brogetbladede planter også oftere en lysere placering end planter med helt grønne blade, hvis de skal gro lige så […]
The Little Botanist
[…] grønne, da planten ikke laver fotosyntese på de hvide områder på bladet. Du kan læse mere om hvid-brogede planter i dette indlæg. Generelt er min erfaring at den hvidbroget variant er lidt mere sart end den alm. […]