• Forside
  • Blog
    • Arkiv
  • Om The Little Botanist
  • Kontakt

The Little Botanist

Arkiv Planter & Pasning

Violinfigen: pasning og pleje af en diva

februar 26, 2020

Violinfigen med sit botaniske navn ficus lyrata kan virkelig være en diva. Jeg har haft 3 violinfigner i løbet af de sidste 5 år. To af dem har måttet lade live, og kun en består. Jeg vil i dette indlæg dele lidt ud af mine erfaringer, da jeg ved fra mange at det kan være en svær stueplante at have med at gøre.

Violinfigen tilhører ficus slægten, som består af ca 800 arter, der vokser i alle tropiske egne. Violinfigen stammer fra det tropiske Vestafrika. I naturen kan de blive kæmpe store, helt op til 10-12 meters højde. Se bare i dette indlæg, hvor stort det kan blive. Indendørs vil jeg ikke tro de bliver mere end et par peter høje. Bladene bliver kæmpe store op til 45 cm i længden. De er blanke, mørkegrønne, let bølgede i randen og har facon som en violin, deraf navnet.

violinfigen

Lyskrav

Violinfigen kan være lidt sart, og kræver man er påpasselig med flere ting. Først og fremmest er det vigtigt du sørger for at planten får nok lys. Den tåler dog ikke direkte sol – kun om vinteren. Om sommeren kan man med fordel skærme for solen med et gardin eller flytte planten lidt længere ind i rummet. Er du i tvivl om planten får direkte sol, så prøv at placer dig ved siden af planten, så tæt på den som muligt. Rammer solen dit ansigt, der hvor du står, så rammer den højest sandsynlig også planten. Denne metode bruger jeg altid når jeg skal bedømme om en plante får direkte eller inddirekte lys. Det lyder lidt mærkeligt, men jeg håber det giver mening?

Det er vigtigt at tilføje at violinfigner ikke kan lide at blive for meget flyttet rundt på. Dette resulterer i bladfald. Så find en plads til den, hvor den kan stå nogenlunde permanent, og flyt den kun højest nødvendigt.

Pasning af violinfigen

Violinfigner har godt af at blive gennemvandet, også store planter, så jorden bliver godt gennemblødt, men lad den tørre op ind imellem. Planten tåler dog ikke total udtørring i flere dage. Udtørring giver brune kanter på bladene. Du kan med fordel bruge en fugtmåler (reklamelink), især hvis din violinfigen er plantet i en meget stor potte. Store potter gør det nemlig sværere at bedømme hvornår jorden er tør, da det øverste jordlag kan være tørt samtidig med den kan være meget våd i bunden. Jeg vander min violinfigen, når jorden nederst i potten er fugtig, men næsten tør.

Vær desuden opmærksom på om din plante står i lerpotte eller plastpotte. I lerpotter trænger fugten ud i leret, og du vil opleve din plante skal vandes oftere. Plastpotter holder mere på fugten. Da min violinfigen er plantet i plastpotte, ca. 30 cm i diameter, og desuden står i mit kølige soveværelse vander jeg den kun ca. 1 gang om måneden.

Jeg anbefaler almindelig pottemuld gerne blandet med perlite for ekstra dræn. Du kan læse mere om forskellige jordtyper i dette indlæg, og mere om perlite her.

Violinfigen trives i almindelig stuetemperatur, om vinteren gerne lidt køligere, dog ikke under 16 grader. Planten tåler absolut ikke at stå tæt på en radiator, der banker derud af. Den tørre radiatorluft giver brune bladrande. Den vil derimod elske et brusebad en gang i mellem eller at få tørret bladene af med en våd klud.

Du kan med fordel beskære din violinfigen, hvis du ønsker den skal forgrene sig. Planten har det nemlig med bare at vokse lige op, hvis ikke du bryder det dominerede vækstpunkt og skærer toppen af. Det kan være angstprovokerende at beskære sine planter, men bare rolig, planten skal nok klare sig. Du kan læse mere om beskæring i blogindlægget Beskæring af gummitræ. Selvom det handler om beskæring af gummitræet, er principperne de samme.

Formering

Du kan formere violinfigen ved topstikling. Topstiklinger er skudspidser, nok 5-10 cm alt efter plante. De nederste blade fjernes, så de “huller” hvor bladene har siddet, kommer under jorden. Fremgangsmåden er den samme som ved stiklingeformering af gummitræ. Du finder mind guide i indlægget Sådan stiklingeformere du dit gummitræ. Mange planter slår rod i løbet af et par uger, mens andre tager betydeligt længere tid.

Hvad fejler min violinfigen?

  • Brune pletter: Planten har fået varmeskade fx fra brændeovn eller en varm radiator. Det kan også være tegn på solskoldning på grund af for meget direkte sol.
  • Brune bladrande: Planten lider af udtørring.
  • Bladfald: Planten får for lidt lys eller er blevet flyttet for meget rundt på. Det kan også skylde overvanding. Men husk alle planter skifter gamle blade ud fra tid til anden. Så panik ikke bare fordi den taber et enkelt blad.
violinfigen bladrander

Læs også ...

62 Kommentarer
Del
  • Line Gad Stausgaard
    september 17, 2020

    Hej Louise!
    Det er virkelig en god og nyttig blog du har 🙂 Jeg vil høre dig om du ville prøve at hjælpe mig med min 3. violin figen?? De dør for mig, men jeg tror jeg er ved at have lært lidt nu dog 🙂 Den sidste jeg har tilbage, er ca 60 cm høj i stammen, men har stort set tabt alle blade der var på, da jeg fik den. Ca 10 stykker. Den har nu 2 blade for neden og 1 stort plus 2 små foroven og er igang med et 4. lille skud i toppen nu. Den ser så “pillet” ud (hvilket den jo også er) så jeg tænkte om jeg mon skulle prøve at dele den, som du beskriver? Men måske det er dumt nu iforhold til årstid? Den har stået lige ved et vindue med indirekte lys de sidste 2 måneder (og her har den haft det godt) men nu bliver det vinter og der er radiator lige ved siden af, så jeg skal nok have den flyttet snart tænker jeg. Har du et godt råd? Mvh Line og på forhånd tak 🙂

    Svar
    • Louise
      Line Gad Stausgaard
      september 18, 2020

      Kære Line. Tusind tak for din kommentar.
      Umiddelbart synes jeg det lyder som en god ide at prøve at skære toppen af, og se om den kan slå rødder i vand. Men hvis ikke du kan give den nok lys, vil jeg nok vente til foråret. Jeg oplever at min violinfigen går mere eller mindre i stå i væksten henover efterår/vinter. Men her bliver også meget mørkt i vores lejlighed (bor på 1. sal, og har ét nordvendt vindue og ét sydvendt). Så ja, hvis du kan give den nok lys, vil jeg kaste mig ud i det. Uanset hvad bør du flytte den væk fra radiatoren, da den bestemt ikke vil kunne lide at stå tæt op af den 🙂

      Svar
  • Line G S
    september 17, 2020

    Hej Louise!
    Det er virkelig en god og nyttig blog du har 🙂 Jeg vil høre dig om du ville prøve at hjælpe mig med min 3. violin figen?? De dør for mig, men jeg tror jeg er ved at have lært lidt nu dog 🙂 Den sidste jeg har tilbage, er ca 60 cm høj i stammen, men har stort set tabt alle blade der var på, da jeg fik den. Ca 10 stykker. Den har nu 2 blade for neden og 1 stort plus 2 små foroven og er igang med et 4. lille skud i toppen nu. Den ser så “pillet” ud (hvilket den jo også er) så jeg tænkte om je

    Svar
  • Christin frandsen
    september 24, 2020

    Hej Louise
    Har et spørgsmål ang min violinfigne.
    Min trives storartet. Den står meget lyst uden sol i min altan dør. Den er vokset siden jeg fik den for 1-1,5 år side med 1 meter i højden og har fået et lille sideskud øverst uden jeg har klippet toppen.
    Jeg har dog lagt mærke til, at den på den ene side har “drejede” blade. De vokser tæt op af stammen og dem i den anden side flader udad, så mam kan se forsiden og ikke bagsiden. Jeg prøver at dreje planter så alle sider står mod vi duet hele tiden ift. lys.
    Ved du hvad det er eller er min plante bare “født” sådan ? 🙂
    Bh Christin

    Svar
    • Louise
      Christin frandsen
      september 26, 2020

      Kære Christian. Tusind tak for din kommentar. Skønt at høre at din plante stortrives.
      Mange planter har det med at dreje sig efter lyset, så som du også selv skriver, kan det være en god idé en gang i mellem at dreje planten. Men det lyder ikke umiddelbart som om at din plante fejler noget eller at der er noget galt med den.
      Det er helt normalt at planter vokser forskelligt eller kan se forskellige ud selv inde for samme art.
      Så længe den vokser og ikke har skadedyr, vil jeg tro din plante har det helt fint 🙂
      Dbh Louise

      Svar
  • Marie Witt
    oktober 19, 2020

    Hej Louise
    Jeg har først ret sent opdaget, at violinfigen skal beskæres – så min har altså fået lov til at vokse uhæmmet og er nu næsten 2 meter høj uden forgreninger. Derfor ser den også lidt ‘ranglet’ ud. Ville det være muligt at beskære den længere nede end topskuddet, for at få den til at forgrene sig længere nede?
    Vh. Marie

    Svar
    • Louise
      Marie Witt
      oktober 21, 2020

      Hej Marie.
      Ja du kan sagtens beskære den længere nede end topskuddet 🙂

      Svar
  • Birgitte
    november 9, 2020

    Hej Louise. Tak fordi du tager dig tid til at have så fin en blog – jeg har lige to hurtige ?. Skal jeg vente med at plante min violinfig. om til større potte til foråret? Og – er det også bedst at beskære den om foråret? VH Birgitte

    Svar
    • Louise
      Birgitte
      november 9, 2020

      Hej Birgitte, mange tak for din fine kommentar, hvor er jeg glad for du læser med. Hvis den er lige ved at gå til i en for lille potte, vil jeg bare omplante den. Men med hensyn til beskæring, vil jeg nok vente til foråret, når planten er i vækst. På denne tid af året, hvor vi har så lidt dagslys, indstiller mange af planterne væksten, og min erfaring er at især violinfigner går meget i stå i løbet af vinteren. Det gør min i hvert fald herhjemme 🙂 Held og lykke med den. KH Louise

      Svar
    • Trine
      Birgitte
      maj 4, 2021

      Hej Louise, min plante har masser af brune pletter på bladene. Kan læse mig til, at den nok er for tør – så jeg må skrue op for vandingen 🙂 MEN; skal jeg fjerne de brune blade, eller lade dem sidde. De er ikke for kønne.
      Mvh Trine

      Svar
      • Louise
        Trine
        maj 4, 2021

        Hej Trine, tak for din kommentar hvis du synes de er meget grimme, ville jeg nok fjerne dem. Der foregår dog stadig fotosyntese i bladet på de steder, hvor det stadig er grønt. Men med tiden vil planten “give slip” på dem, når de ikke længere kan bruges, så at sige.

        Svar
  • Caroline Nissen Hansen
    december 2, 2020

    Hej, jeg har et spørgsmål. Min plante er hverken blevet gul i bladende eller fået brune pletter. Til gengæld er bladende begyndt at hænge så den ikke står særlig flot og bladende ikke går op af mere. Hvad kan dette skyldes og kan jeg gøre noget ved det?

    Svar
    • Louise
      Caroline Nissen Hansen
      december 2, 2020

      Hej Caroline, tak for din kommentar. Det er meget normalt at ældre blade med tiden vil “hænge mere”. Er det alle blade der hænger meget, kan det have noget at gøre med vandingen, så derfor vil jeg tjekke til rødderne. Hvis rødderne hverken er udtørrede eller rådnede, og planten ellers ikke viser tegn på mistrivsel fx gulnede blade, brune pletter eller bladfald, vil jeg ikke være så bekymret 🙂

      Svar
  • Carin Bollerslev
    december 25, 2020

    Hej Louise. Min violinfigen har gennem de to år jeg har haft den vokset og er nu 1,4 m høj. Den står lyst i stuen i en stor lerpotte. Problemet er gule blade, de nederste 7-8 blade. Mon jeg vander den for lidt eller for meget? Håber på du kan hjælpe.

    Svar
    • Louise
      Carin Bollerslev
      december 28, 2020

      Kære Carin. Tak for din kommentar. Gule blade er oftest et tegn på overvanding, men det kan også være tegn på næringsmangel. Da vil planten trække næring ud fra de ældste blade, som typisk er de nederste blade, og bladene vil da blive blege/let gullige. Det er nemt at komme i tvivl om vandingen, hvis planten står i en stor potte, da det øverste jordlag sagtens kan være tørt, mens jorden længere nede kan være våd. Jeg kan virkelig anbefale at købe en fugtmåler. På den måde er det nemmere at mærke jorden længere nede i potten om den er tør eller våd 🙂 Med hensyn til næringsmangel kan en ompotning i ny jord hjælpe. Håber mine svar kan hjælpe dig 🙂

      Svar
  • Julie
    februar 9, 2021

    Hej Louise. Hvis man gerne vil opstamme sin violinfigen ville du så starte med at tage topskud tidligt eller vente til den har den ønskede højde ?
    På forhånd mange tak 🙂

    Med venlig hilsen Julie

    Svar
    • Louise
      Julie
      februar 9, 2021

      Hej Julie, når du klipper toppen af vil planten begynde at forgrene sig og sætte sideskud oftest lige under der hvor du har klippet. Personligt ville jeg nok vente til planten, havde nået den ønskede højde frem for når den er lille 🙂 Kh Louise

      Svar
  • Josefine
    februar 22, 2021

    Hej Louise
    Min 2m høje violinfigne fik brune bladrande for nogle uger siden, som jeg nu prøver at afhjælpe ved at spraye bladene med vand og vande oftere, men det hjælper slet ikke. Skal jeg mon fortsætte med dette, og kan man overhovedet løse ‘problemet’ eller vil bladende blot falde af efter noget tid? På forhånd tak for hjælpen 🙂
    Vh. Josefine

    Svar
    • Louise
      Josefine
      februar 23, 2021

      Hej Josefine.
      Hvis bladene først er blevet brune i kanten, bliver de aldrig grønne igen. Jeg vil være obs på om det er alle blade, især nye blade, som får brune bladrande, eller om det blot er de ældste blade. Hvis det er de ældste blade, det drejer sig om, vil jeg ikke være så bekymret, hvis planten ellers ser ud til at trives. Det er helt naturligt at planten med tiden skifter de ældste blade ud 🙂 Kh Louise

      Svar
  • Tina
    februar 23, 2021

    Hej Louise. Er lige blevet den heldige indehaver af 2 stk store violin figner, de er knap 2 meter. De har få blade der er brune pletter på, kan læse mig til det måske er varmeskade. Jeg vil give dem et brusebad, men skal jeg tage de brune blade af..? Og mht. beskæring, så forstår jeg ikke helt hvad jeg skal gøre, den er helt tyk grenen i toppen, er det der jeg kan kappe den, så den i stedet vokser sig fyldigere i stedet for i højden..? Beklager alle mine spørgsmål, men det er mine første planter af den slags.
    Mange hilsner og tak
    Tina

    Svar
    • Louise
      Tina
      februar 23, 2021

      Kære Tina, Tak for din kommentar. Tillykke med dine to store violinfigner.
      Vær opmærksom på at når først bladet er blevet brunt/får brune bladrande, bliver de aldrig grønne igen uanset hvor meget du overbruser/sprayer bladene. Men du kan godt spraye (de andre blade) med vand, for at forhindre at flere blade bliver tørre. Giv planterne lidt tid til at falde til i deres nye omgivelser, måske de mister et blad eller to. Det ville jeg ikke være bekymret for. Personligt ville jeg vente med at fjerne bladene med pletter, til bladene meget nemt kan brækkes af.
      I forhold til beskæring, vil planten typisk begynde at sætte sideskud lige under, hvor du har skåret. Håber det giver mening.
      Hvis bladene på dine violinfigner fortsætter med at få brune pletter, er du velkommen til at sende mig billeder af dem. KH Louise

      Svar
  • Filip
    marts 3, 2021

    Hej Louise,
    Jeg står i lignende situationer som andre her kan jeg fornemme
    Kunne du give et eksempel på hvordan man beskærer sin violinfigne korrekt? Gerne midt på stammen og i toppen

    Svar
    • Louise
      Filip
      marts 3, 2021

      Hej Filip, brug gerne en skarp og ren kniv. Find en gren og “gå et par blade ned”, og skær grenen over. Planten vil derefter begynde at skyde lige nedenunder, hvor du har beskåret planten 🙂 Jeg håber det giver mening. Kh Louise

      Svar
      • Louise
        Louise
        marts 3, 2021

        Vil lige tilføje at det kan være en fordel at skære lige over, hvor der sidder et blad 🙂 Håber det giver mening.

        Svar
  • Catie
    marts 11, 2021

    Tak for et fantastisk indlæg. Jeg har lige fået et skud fra en ældre violin figen med 3 flade. Den er omplantet af en anden som forsøgte at få den til at slå rødder i vand uden held og derefter “bare” plantede den i jord. Den står i østvendt i vindue nu i indirekte sollys på et bord, men de to øverste blade hænger og det nederste er visnet.
    Skal det tilbage i vand eller hvad gør jeg for at den får det bedre?

    Svar
    • Louise
      Catie
      marts 12, 2021

      Tusind tak, Catie. Jeg ville sætte dit skud tilbage i vand, og vente til den har fået rødder før du planter den igen. Stil gerne planten lyst, og skift vandet ofte. Krydser fingre for den kommer sig. KH Louise

      Svar
      • Catie
        Louise
        marts 12, 2021

        Det prøver jeg. Tusind tak!

        Svar
  • GLOBE Flower Pot - Design nyhed fra AYTM | The Little Botanist
    april 12, 2021

    […] overrasket over at se at GLOBE flower pot fås i en XXL størrelse (60 cm i dia). Jeg tror en violignfigen eller et stort opstammet gummitræ, vil se helt fantastisk ud i GLOBE. Potten fås selvfølgelig […]

    Svar
  • Selina Schack Nielsen
    april 22, 2021

    Hej Louise.
    Jeg har to spørgsmål til mim violinfigen.
    Kan den godt stå på badeværelset eller har den ikke godt af det?
    Og så har en fået en svamp, hvordan har den dog fået det?
    Håber du kan hjælpe mig!
    Vh Selin

    Svar
    • Louise
      Selina Schack Nielsen
      april 24, 2021

      Hej Selina,
      Om den kan stå på dit badeværelse afhænger af hvor meget lys der er 🙂 I forhold til fugten vil jeg ikke umiddelbart tro det er et problem for den. Med hensyn til svampen, så er jorden fuld af svampesporer. Hvis jorden står fugtig i længere tid fremmer det vækstbetingelserne for at svampene udvikler sig og “popper op”. Den er dog ikke skadelig for planten.

      Svar
  • Maria
    august 3, 2021

    Hej Louise

    Jeg faldt over din blog i min søgen efter en redning til min violinfigen. Den er ca. 1,5 m høj og med en tyk stamme og ret tykke grene. Den mistede dog alle sine blade meget pludseligt for et halvt år siden, og siden har jeg forsøgt at få den til at skyde på ny, men uden held. Er det tegn på, den er helt død, tror du? Jeg har flyttet den en enkelt gang i de 6 mdr. – tættere på et vindue. Men inden da stod den 3 mdr. uden blade samme sted, hvor den ellers har groet mange nye blade gennem det år, jeg havde haft den på det tidspunkt, så jeg har undret mig meget over, at den pludselig mistede dem allesammen i løbet af en uge.

    Vh. Maria

    Svar
    • Louise
      Maria
      august 6, 2021

      Hej Maria, øv hvor ærgerligt din violinfigen har mistet alle sine blade. Det lyder meget mærkeligt at den pludselig har smidt dem alle sammen. Du kan prøve at skrabe lidt af barken af et sted eller knække noget af en gren af (selvfølgelig ikke en af de helt tykke). Hvis træet er grønt indvendigt er den i live. Du kan også prøve at tjekke rødderne. Er de stadig spændstige er træet i live. Er de sorte, enten bløde eller indtørrede er træet nok dødt. Hvis dit træ stadig er i live, vil jeg prøve at beskære det kraftigt tilbage, skifte jorden og stille det på en lys placering. Og så krydse fingre for det skyder igen 🙂 Krydser fingre for dig! KH Louise

      Svar
    • Maria
      Maria
      august 6, 2021

      Hej Louise

      Tusind tak for dine råd, dem vil jeg helt sikkert afprøve. Også tak for de krydsede fingre!

      Vh. Maria

      Svar
      • Louise
        Maria
        august 6, 2021

        Det var så lidt! Lad mig endelig vide hvordan det går med den 🙂

        Svar
  • Pernille Bettina Samaras
    august 6, 2021

    Hej Louise. Min ene violinfigne udtørrede ret meget sidste sommer. De betød at jeg måtte pille en del visne blade af stammen. Siden fik den livsmodet tilbage. Jeg nuppede også et topskud, som slog rødder i vand og nu også er en gin plante. Men selve “moderskibet”, som nu er lidt mere end 1 meter høj, har aldrig fået sine blsde tilbage, der hvor de visnede. Så den er altså ret ranglet – men 4 store blade ca. 15 cm. over jordoverflade. Og så har den en frodig top – der er også kommet et sideskud efter beskæring.

    Mit spørgsmål går på om man kan gøre noget for at lokke nye skud/blade frem fra den nøgne stamme? Tænker på om man kan ligge snit i stammen eller ligne, for at få den til at skyde et blad?

    Mvh. Pernille

    Svar
    • Louise
      Pernille Bettina Samaras
      august 15, 2021

      Hej Pernille. Jeg tror det desværre ikke, men jeg ved det ikke med sikkerhed 🙂 Du kunne jo lave et eksperiment ud af det. Kh Louise

      Svar
  • Trine Hansen
    august 11, 2021

    Hej Louise,
    Førstehjælp til violinfigen!!!
    Fik i aug. 2019 en super flot høj violinfigen. Den voksede og voksede og havde det fint. Blev omplantet ad et par omgange i takt med den voksede. Den fik ny placering grundet den var ved at nå loftet. Vi har loft til kip så måtte flytte den længere ind i rummet for at den stod hvor der er højere til loftet. Siden er det gået ned ad bakke. Tror løbet er kørt 🙁
    Nu er den nederste del bare en tynd stamme uden blade og de gamme blade der er tilbage højere oppe er gullige.
    Er løbet kørt? Der kommer vel ikke nye blade nede på stammen? Kan man evt. redde toppen og “starte forfra”?
    Vil gerne sende billeder om nødvendigt (ved bare ikke hvor jeg kan sende til)
    Mvh. Trine

    Svar
    • Louise
      Trine Hansen
      august 15, 2021

      Hej Trine, jeg tror ikke den vil skyde blade længere nede på stammen. Du kan godt prøve at redde toppen ved at klippe den af og sætte i vand indtil den slår rødder. Du skal være meget velkommen til at sende billeder på info@littlebotanist.com eller via min Instagram @thelittlebotanist KH Louise

      Svar
  • mie
    august 15, 2021

    Hej Louise,

    jeg har en opstammet violinfigen, den har stået hos mig i ca. 2 mdr. og har nu tabt næsten 10 blade. Bladende ser finde og grønne ud. Jeg har forsøgt at holde mig fra at vande den for meget og har defor købt en fugtmåler. Fugtmåleren slå helt ud på “våd” hvorfor jeg har hold mig fra at vande den. Jeg forsøge dog at “hive planten op af jorden idag og kunne konstatere at planten var helt tør i bunden.
    Kan den tabe bladende på grund af vand mangel? eller ville bladende da være visne når de falder af?

    // Mie

    Svar
    • Louise
      mie
      august 20, 2021

      Hej Mie, det lyder til at der er noget galt med din fugtmåler så? Hvis den måler jorden er våd, selvom den ikke er det. Umiddelbart vil jeg tænke at bladene ville visne, hvis den manglede vand. Får planten mon nok lys? kh Louise

      Svar
  • Beskæring af gummitræ: Hvornår, hvordan og hvorfor? | The Little Botanist
    august 25, 2021

    […] beskærer dem for at de forgrener sig og får en smukkere form. Det gælder især stueplanter, som violinfigen og […]

    Svar
  • Nicoline Bruun
    oktober 25, 2021

    Hej Louise – Der er kommet små hvidlige dyr på min violinfigen, jeg har nu prøvet at skylle den under bruseren to gange, men det hjælper ikke rigtigt og de nye blade begynder at falde af. Kender du noget man sprøjte den med, for at få skadedyrene væk?

    Svar
    • Louise
      Nicoline Bruun
      oktober 26, 2021

      Hej Nicoline. Jeg har god erfaring med neem olie, som er et naturligt bekæmpelsesmiddel. Det skal sprøjtes på gentagende gange med nogle dages mellemrum, indtil skadedyrene er væk. Du kan blandt andet købe det hos Plant København, men sikkert også andre steder 🙂

      Svar
  • Duygu Jaber
    november 11, 2021

    Hej Louise, du har flere gange skrevet at man skal tjekke jorden i bunden, hvordan gør man det hvis min plante er i en lerpotte?

    Svar
    • Louise
      Duygu Jaber
      november 12, 2021

      Hej Duygo, det kan du gøre ved hjælp af en fugtmåler. Fx denne fugtmåler fra plantelys.dk (reklamelink). På den måde kan du måle om jorden er våd dybere nede i potten 🙂

      Svar
  • Tina Bentsen
    januar 2, 2022

    Hej Louise
    Så er jeg der igen, min ene store violin figen mister så mange blade. Jeg her skrevet lidt af barken af forskellige steder, derfra hvor bladene falder af, er der helt brunt og intet grønt mere, men det er der til gengæld på de andre grene. Skal jeg
    Skære den tykke gren af hvor der intet liv eller blade er, eller er det forsent at redde den. Jeg kan sende billede hvis det hjælper – tak
    Mange hilsner Tina

    Svar
    • Louise
      Tina Bentsen
      januar 3, 2022

      Hej Tina, jeg ville vente til foråret med at beskære planten. Til den tid vil jeg, som du skriver skære grenen af, hvor der ikke er tegn på liv, og så håbe den vil begynde at skyde igen. Håber den kan reddes 🙂 KH Louise

      Svar
  • Karin jung
    januar 6, 2022

    Hej Louise
    Mit figentræ har en form for hvidt spind i toppen, hvordan slipper jeg af med det?
    Ville det være en ide at klippe toppen af?
    Vh
    Karin

    Svar
    • Louise
      Karin jung
      januar 6, 2022

      Hej Karin. Hvidt spind kan være tegn på spindemider, og jeg vil anbefale dig at behandle planten. Enten med neem olie eller provanto. Sørg for at spraye planten med nogle dages mellemrum og isoler den fra andre planter, så skadedyrene ikke spreder sig 🙂 KH Louise

      Svar
  • Rikke Hjerresen
    februar 23, 2022

    Hej Louise. Jeg har en cia 1,5 m høj opstammet violinfigen – og den har det glimrende! Den skyder løs med nye skud! Men desværre skyder den kun forneden og ikke opad, som jeg ønsker. Jeg har hørt noget om at man kan beskære de nederste skud, da den så vil finde andre steder at skyde, men kan næsten ikke nænne det… Er der noget om snakken? Nu begynder de nye skud nemlig at befinde sig inde i “kronen”, så de er næsten ikke synlige og de store og gamle blade skygger også for dem. Hvordan får jeg den til at skyde i toppen?

    Svar
  • Mirja
    marts 22, 2022

    Hej Louise,
    Tak for en god blog.
    Vores 2 1/2 meter høje og nye violinfigen, væltede i nat. Vi forstår ikke hvorfor – men desværre er det sket det, at rodnettet er knækket. Vi kan ikke finde hjælp nogen steder ift. hvad vi skal gøre. Kan du hjælpe?
    Pt. holdes den oprejst med snore, men findes der en dims, som kan sættes i krukken og dermed holde den stabil?
    På forhånd tak for din hjælp.
    De bedste hilsner,
    Mirja

    Svar
    • Louise
      Mirja
      marts 23, 2022

      Hej Mirja, æv hvor ærgerligt, det er ellers et stort træ. Når rødderne er beskadiget vil i højest sandsynligt opleve at træet smider nogle blade den sidste tid. Og der er ikke rigtig andet at gøre end at give træet tid til at komme sig ved at give den de bedste vækstbetingelser: godt med lys og ny frisk pottemuld. Måske planten er blevet vandet for meget, så rødderne er rådnet? I så fald ville jeg klippe de sorte/rådnede rødder af, så råd ikke spreder sig yderligere.

      I kan holde træet oprejst med snore, bambuspinde – hvad end der virker for jer held og lykke med træet! KH Louise

      Svar
  • Jeanette
    april 15, 2022

    Hej Louise. Sikke mange gode råd du har skrevet på din blog – jeg ‘sluger’ mange af dem Mit spørgsmål er: Min violinfigne skal have ny større potte – er det okay med en selvvandingspotte? Jeg er nervøs for om den så kan tørre nok ud i mellem vandingerne.. Bh Jeanette

    Svar
    • Louise
      Jeanette
      april 27, 2022

      Hej Jeanette, beklager mit sene svar 🙂 uhh det er jeg faktisk også i tvivl om. Umiddelbart tror jeg ikke den vil synes om det, det bliver nok for vådt for den. Kh Louise

      Svar
  • Ann Sofie Tauber Skaarup Bøgeskov
    april 27, 2022

    Hej
    Min Violfigen har fået røde plamager på blandende. Ved du hvad det kan betyde? Det ligner nærmest røde blodåre ☺️

    Svar
    • Louise
      Ann Sofie Tauber Skaarup Bøgeskov
      april 27, 2022

      Hej Ann Sofie, jeg synes ofte jeg oplever lidt rødlige pletter på helt nye blade, som efterfølgende forsvinder, når bladet bliver ældre. Hvis det kommer på ældre blade og det spreder sig, er mit gæt en sygdom. Men det er svært lige at svare på uden billeder 🙂

      Svar
  • Irene Eriksen
    juli 30, 2022

    Hej, vi har en kæmpe Violinfigen som skyder og skyder, den står i en selvvander og det fungerer rigtig godt. Den har lavet en sidegren der nu er vokset så stor, at vi er bange for at den knækker af på et tidspunkt, kan man “save” grenen af og sætte den i vand til en ny plante?
    Venlig hilsen
    Irene

    Svar
    • Louise
      Irene Eriksen
      august 2, 2022

      Hej Irene, det kan du sagtens . KH Louise

      Svar
  • Julie
    september 11, 2022

    Hej tak for en meget nyttig guide ! Min violinfigen vokser derudad og jeg har to gange beskåret toppen og lavet nye fine planter . Mit problem er at den ikke forgrener sig med bare forskyder sig ca 2 cm og fortsætter opad. Har du nogle ideer til hvordan jeg kan få den til at forgrene sig ? På forhånd tak

    Svar
  • Guide mod skadedyr: Hvilket bekæmpelsesmiddel skal du vælge? - The Little Botanist
    september 15, 2022

    […] Læs også mit blogindlæg omkring pasning af violinfigen her: Pasning og pleje af en diva […]

    Svar
  • Malene
    januar 3, 2023

    Hej Louise,

    Tak for det fine blog
    Jeg er lige kommet hjem fra juleferie og min violinfigen hæng med bladene da jeg kom hjem og har nu tabt samtlig blade!!! Jeg tror det skyldes overvanding inden jeg rejste på juleferie. Skal jeg gå ud fra at planten er død? Eller kan jeg forvente at den kommer sig, hvis jeg beskærer den? Venlige hilsner, Malene

    Svar
    • Louise
      Malene
      januar 8, 2023

      Hej Malene, bladtab kan skyldes flere ting, enten for lidt lys, sygdom, skadedyrsangreb, over- eller undervanding. Hvordan ser bladene ud når den smider dem? Er de friske, gule, indtørrede? Sørg for planten for godt med lys på denne årstid. Violinfigner har brug for en del lys her om vinteren, så ryk den gerne tæt på et vindue. Har den flere blade tilbage? Jeg vil umiddelbart vente med beskæring til foråret. Du er også velkommen til at sende billeder til min mail info@littlebotanist.com 🙂 KH Louise

      Svar

Skriv en kommentar Cancel reply

Forrige indlæg
Sådan bekæmper du sørgemyg
Næste indlæg
Gør dine planter klar til foråret med disse fire råd

Følg bloggen

Follow

Seneste blogindlæg

  • Uldlus

    Sådan bekæmper du uldlus

    november 15, 2022
  • Guide mod skadedyr: Hvilket bekæmpelsesmiddel skal du vælge?

    september 15, 2022
  • Strelitzia

    Brevkassen: Hvordan binder jeg min Strelitzia op?

    juli 3, 2022

Populære blogindlæg

  • Violinfigen: pasning og pleje af en diva
    Violinfigen: pasning og pleje af en diva
  • Sådan passer du Strelitzia nicolai
    Sådan passer du Strelitzia nicolai
  • Pasning og pleje af Gummitræ - Gummifigen - Gummiplante - Ficus elastica
    Pasning og pleje af Gummitræ - Gummifigen - Gummiplante - Ficus elastica
  • Sådan bekæmper du sørgemyg
    Sådan bekæmper du sørgemyg
  • Stiklingeformering af Monstera deliciosa
    Stiklingeformering af Monstera deliciosa
  • Den nemmeste måde at få avocadosten til at spire på
    Den nemmeste måde at få avocadosten til at spire på

Planter & pasning

Indretning

Kreativitet & inspiration

Guides

Instagram

…
Shop mine favoritter

Mine favoritter

product_title_1

Køb vækstpære

product_title_2

Køb vækstlampe

product_title_3

Køb spagnum mos

product_title_4

Køb potteskjuler

product_title_5

Køb potteskjuler

Gør som 12.000 andre – Følg med på Instagram

…
Dette website bruger cookies til blandt andet at forbedre brugeroplevelsen. Ved at fortsætte brugen af hjemmesiden, accepterer du cookies. Læs mere om cookies, og hvordan du kontrollere dem her: Cookie- og privatlivspolitik
  • Forside
  • Blog
  • Om The Little Botanist
  • Cookie- og privatlivspolitik
  • Kontakt

Copyright © 2023 The Little Botanist. All Rights Reserved.Site Powered by Pix & Hue.