
Bliv bedre til at kende de forskellige slags jord. Det lyder dumt, men der findes så mange forskellige jordtyper, gro-medier og jordforbedringer, at man kan blive lidt rundforvirret. Så derfor tænkte jeg at jeg ville lave en lille guide til de mest essentielle.
Kaktusjord/mineralsk jord
Jord blandet med sand, lavasten og zeolit er rigtig godt til kaktusser og sukkulenter. Denne blanding holder gør at der er godt dræn i, så planten ikke står og får våde fødder. Kaktusjord eller mineralsk jord kan være svært at opstøve hos almindelige planteforretninger, og ofte må man selv opstøve ingredienserne på nettet. Hos Plant København sælger vi kaktusjord og mineralsk jord, som er blandet af vores egen kaktusgartner.
Så- og kaktusjord
Så- og kaktusjord er ofte meget sandet for at fremme dræning, og indeholder heller ikke særlig meget næring, hvilket er godt for små stiklinger og frø. Pindstrup laver en god blanding, som indeholder fint spagnum, kalk, perlite og en lille smule gødning. Så- og priklejord kan som regel findes i de fleste byggemarkeder/havecentre.
Spagnum
Spagnum består af dødtplantemateriale, og kommer fra meget gamle tørvemoser. Det er en begrænset naturressource, som dannes meget langsomt, og betragtes derfor som særlig værdifuldt. Spagnum bruges som fyldprodukt, da det vejer meget lidt når det er tørt, og kan holde godt på fugtigheden. Men prøv så vidt muligt at undgå spagnum, når du køber jord. Udvinding af spagnum ødelægger højmoser, som er vigtige i forhold til at binde CO2. Du kan læse meget mere om Spagnum og udvinding heraf hos Haveselskabet.
Perlite og vermiculite
Perlite og vermiculite (har aldrig fundet ud af hvordan man udtaler det, lol) er mineralske materialer, som man blander i sin jord. Det er godt til at holde på fugten, men også til at gøre sin jord mere luftig og porøs. Jeg blander næsten altid min pottemuld med perlite. Læs en mere grundig gennemgang af materialet i dette indlæg.
Lecakugler
Lecakugler er brændt ler og fungere rigtig godt som dræn, da det kan suge og holde på vandet. Planter du dine planter i lukkede potteskjulere, hvor vandet ikke kan løbe fra, anbefaler jeg altid at man lægger 2 cm lecakugler i bunden. På den måde mindsker man risikoen for at komme til at overvande.
Kokosjord
Kokosprodukter er forarbejdet skal fra kokosnødden. Kokos “jord” består af kokosfibre og har ligsom perlite/vermiculite en god evne til at fastholde og afgive vand, og som samtidig gør jorden luftig og porøs. Kokosjord kan som regel fås i forskellige varianter. Altså enten helt fint presset, som skal blandes op med vand, eller den mere grove variant, som består af skaller. Kokosjord kan blandt andet købes hos Bjarne’s frø og planter.
Jeg har endnu ikke selv eksperimenteret med kokosjord i mine jordblandinger, men jeg tænker en blanding af 2/3 pottemuld, 1/3 kokosjord og en håndfuld perlite vil være den bedste blanding til mange grønne planter (ikke kaktusser og sukkulenter).
The little botanist : Violinfigen: pasning og pleje af en diva
[…] gerne blandet med perlite for ekstra dræn. Du kan læse mere om forskellige jordtyper i dette indlæg, og mere om perlite […]
The little botanist : Gode råd til pasning af perler på snor
[…] Omplant planten i sandet jord, for eksempel kaktusjord. Det vigtigste er at der er godt dræn i jorden. Jeg vil næsten sige at det er et no-go at plante i potteskjuler uden drænhuller, da overskydende vand ikke kan løbe fra. Husk også at plasticpotter gør at jorden holder mere på fugten end jord i lerpotter, fordi vandet kan trænge ud gennem leret. Derfor planter jeg også altid sukkulenter og kaktusser i lerpotter, da jeg nemmere undgår at rødderne rådner på grund af for fugtig jord. Læs mere om forskellige jordtyper her. […]