Hængeplanter gør bare noget helt fantastisk i hjemmet, og er perfekte til at skabe junglestemning. Her er nogen af mine favoritter.
Philodendron

Jeg får mange spørgsmål omkring min kæmpe hængeplante i stuen. Det er en hjertephilodendron, hvis botaniske navn er philodendron hederaceum. Den er meget nem at passe, og trives bedst med inddirekte lys, men klare sig også fint på mere skyggefulde placeringer. Giv den en luftig jord, fx denne jordblanding, og lade jorden tørre op mellem hver vanding. Lidt gødning i vækstperioden, og du vil hurtigt få dig en lang og smuk hængeplante.
Måneskin

Måneskin, scindapsus pictus, er også en hængeplante, der er utrolig nem at passe. Planten trives bedst i inddirekte lys, og mindre godt på meget skyggefulde placeringer. Giv Måneskin samme jordblanding som Philodendron, så rødderne får godt med ilt, og lad jorden tørre op mellem hver vanding. Et klassisk tegn på overvanding er gule blade, så hold endelig igen med vandet. Krøller bladende en smule, mangler planten vand. Det er altid en god tommelfingerregel (selvfølgelig med undtagelser).
Håret rhipsalis

En af mine yndlings hængeplanter er denne smukke rhipsalis pilocarpa. Slægten rhipsalis hører til kaktusfamilien, og den har 60 arter under sig, som alle er epifytter. Rhipsalis pilocarpa vokser i de brasilienske regnskove højt oppe i træerne. De runde skud er blågrønne og har små hvide børster. Til at begynde med vokser skudene lige op, men efterhånden som grenene bliver længere, bliver de mere og mere nedadhængende. Rhipaslis pilokarpa kræver meget lys for at trives, men skal beskyttes mod den stærke sommersol. Om sommeren skal den vandes når jorden er tør, ligesom de fleste andre planter, og om vinteren holder man den helt tør.
Hængende mexicansk stenurt

Hængende mexicansk stenurt, sedum morganianum, tilhører stenurtfamilien og har sin oprindelse i Mexico, som navnet antyder. Mange kender den måske også som æselhale. Der hvor den vokser vildt bliver grenene meterlange, men som potteplante sjældent mere end 30 cm. Planten trives bedst på en lys og solrig placering. Jorden bør gennemvandes for derefter at tørre godt ud inden næste vanding. Planten kan absolut ikke lide at stå i våd jord i længere tid ad gangen, så brug gerne kaktusjord, der sikre et godt dræn. Da bladene er tykke og kan oplagre vand, tåler den nogen tids tørke. Om vinteren skal planten kun lige vandes, så bladene ikke skrumper. Desuden er bladene meget følsomme, og falder nemt af ved berøring.
Derfor skal alle kaktusser ikke vandes ens : The Little Botanist
[…] også “Skab junglestemning med hængeplanter”, og se hvor meget min rhipsalis er vokset siden maj sidste […]
Sådan laver du din egen mosstok : The Little Botanist
[…] Mosstokkes funktion er at give planten noget at vokse opad og støtte sig til. Det er især godt for planter, som vokser på træer i naturen. For eksempel Monstera planter, guldranke og rigtig mange Philodendron arter. Hvis ikke du giver planten den rette støtte, vil du hurtigt opleve at planten “vælter” ud over potten. Med nogle arter kan det dog se virkelig smukt ud, for eksempel med mange philodendron arter. Det er jo det vi kalder for hængeplanter. Du kan læse mere om hvordan du skaber junglestemning med hængeplanter her. […]